szerző:
hvg.hu

Kifejezetten arra is gyakoroltoztatta légierejét az ázsiai ország a csütörtökön megjelent Pentagon-jelentés szerint, hogy egy esetleges légitámadással miként tudnák elérni Amerikát. Atomfegyverek szállítására képes repülőket is fejleszthettek.

Komolyan fejleszti légierejét Kína, áll az amerikai kongresszusnak írt éves jelentésben, melynek megállapításait a BBC tette közzé. Az irat szerint Kína kifejezetten arra is gyakoroltoztatta légierejét, hogy egy esetleges légitámadással miként lehetne Amerikát, és annak szövetségeseit is elérni.

A Pentagon-jelentés azt is részletezi, hogy az ázsiai ország lényegesen növeli katonai kiadásait, illetve hogy nagyon komoly tengeri hadihajó állományuk van, melyet szintén fejlesztenek.

A CNN még ennél is tovább megy, azt írja, Kína nagy hatótávolságú, atomfegyvereket is szállítani képes stratégiai bombázó repülőket fejleszt, melyek már 10 éven belül hadba állhatnak.

A súrlódási pontok a két ország között elsősorban Amerika befolyása a csendes-óceáni szigetvilágban, ahol Kína is növelné befolyását, illetve a Kínától elszakadt Tajvan esete.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!