szerző:
T. R.

A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.

Meghalt az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan. Családja azt közölte, békében távozott egy rövid betegség után.

A ghánai diplomata tíz éven keresztül, 1997 és 2007 között volt az ENSZ főtitkára, 2001-ben Annan és az ENSZ közösen megkapta a Nobel-békedíjat. 1938-ban született Henry Reginald Annan és Rose Eshun (Victoria Annan) gyermekeként. Szülei a Fante népcsoporthoz tartoznak.

Annan 1962-ben lett a WHO alkalmazottja, 1974 és 1976 között a ghánai turizmust igazgatta. Később ismét az ENSZ-nél dolgozott főtitkár-helyettesként, azután Humán menedzser 1987 és 1990 között.

1996. december 13-án az ENSZ-BT megválasztotta Kofi Annant az ENSZ főtitkárává. Hivatalba lépése 1997. január 1-jén volt. Ő volt az első fekete-afrikai főtitkár. 2001. június 29-én ismét megválasztották. 2003-ban ellenezte a II. Öböl-háborút. Szerinte az amerikaiak illegálisan támadták meg Irakot. 2005-ben sikerült kibékítenie a feleket Dárfúrban.

2017 áprilisában a most elhunyt diplomata levélben állt ki a CEU mellett. Annan a levélben úgy fogalmaz, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák".

A diplomata hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.

2018 márciusában pedig publicisztikát közölt „Internet a demokrácia ellen”, amiben azt írta, hogy:

„Az internetre és a közösségi médiára nem is régen még a demokrácia és a szabadság zálogaként tekintettünk. És valóban, a Twitter, a Facebook és a többiek kulcsszerepet játszottak Iránban, az arab tavaszt folyamán és Ukrajnában is. Akkoriban valóban úgy tűnt, hogy a Twitter erősebb a kardnál is.

Ám a diktatúrák lecsaptak az internet szabadságára. Féltek a digitális világtól, mert analóg elnyomó gépezetük számára ismeretlen volt. De félelmük alaptalannak bizonyult. A közösségi médiában szervezett felkelések sorra elbuktak, mert az internet nem helyettesítette a hatékony vezetést, és végül győztek a hagyományos politikai és katonai szervezetek.”

(BBC, Guardian)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!