szerző:
hvg.hu/MTI

A politikus úgy látja, hogy a képviselők többsége egyetért a jelentés megállapításaival, de a pártpolitika közbeszólhat.

A Magyarországról szóló brüsszeli jelentés közelgő szavazásáról beszélt sajtóreggelijén a dokumentum összeállítója, Judith Sargentini. A holland zöldpárti politikus azt mondta, szoros szavazásra számít, mivel képviselőtársainak nagy része egyetért ugyan a jelentés megállapításaival, de szerinte nem kizárt, hogy a pártpolitika közbeszól. Az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására is szükség van – vagyis a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt támogatása is kell hozzá, legalább részben.

A képviselő azt mondta, nem tudja, vajon hány néppárti politikus voksol majd igennel, de szerinte a tartózkodás is nemleges szavazatnak számít.

Az EP várhatóan jövő kedden, Orbán Viktor részvételével vitázik a jelenésről, szerdán pedig a szavazásra is sor kerül. Ha a többség igennel szavaz, akkor megindulhat a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen.

Nemrég Judith Sargentini a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: bízik benne, hogy a tagállamok nem nézik tovább ölbe tett kézzel a magyar jogsértéseket. A politikus most azt is hozzátette: nagyon szomorú az, ami Magyarországon folyik, szerinte ugyanis a magyarok ennél jobbat érdemelnének. Ezzel kapcsolatban szerda este több magyar civil szervezet vezetője is Brüsszelbe látogatott, ahol arra kérték a képviselőket, hogy támogassák a jelentést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Judith Sargentini: A Fidesz több módosítóját beemeltem a jelentésbe, nem örültek neki

Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet a Tanács felé.

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Rasszizmussal vádolják a Dolce & Gabbanát

Rasszizmussal vádolják a Dolce & Gabbanát

Jön az elektromos Opel Corsa és ez még csak a kezdet

Jön az elektromos Opel Corsa és ez még csak a kezdet

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bukta az újabb megbízást a 80 milliós autóval furikázó magyar diplomata

Bukta az újabb megbízást a 80 milliós autóval furikázó magyar diplomata

Klónozott kutyának születtek kölykei Angliában

Klónozott kutyának születtek kölykei Angliában