szerző:
hvg.hu/MTI

„Tudjuk, kik ők, megtaláltuk őket” – jelentette be maga Putyin elnök.

Oroszország azonosította azt a két férfit, akiket Szergej Szkripal egykori kettős ügynök és lánya, valamint két másik angol áldozat megmérgezésével gyanúsítanak – jelentette be Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerdán Vlagyivosztokban azt mondta, tudják, kik az illetők, és már meg is találták őket. Állítása szerint két büntetlen előéletű civilről van szó.

Putyin egyelőre nem nevezte meg a gyanúsítottakat, de azt reméli, hogy az illetők hamarosan a nyilvánosság elé állnak, és ott is elmondják, amit a hatóságok már tudnak: hogy pontosan hogyan történt az eset.

Nincs abban semmi különös és kriminális, biztosítom önöket

– mondta az elnök.

Szergej Szkripal volt kettős ügynököt március 4-én próbálták meggyilkolni egy szovjet fejlesztésű idegméreggel Salisburyben, az elvetélt merényletkísérlet miatt lánya, Julija is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én két orosz állampolgárt vádoltak meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés ügynökei, és a mérgezéshez novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagot használtak. Brit tisztségviselők arra is céloztak, hogy a merényletet a legmagasabb szinten rendelhették el Oroszországban. Moszkva határozottan visszautasította a vádakat.

Szeptember 6-án az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány egy, a brittel közös nyilatkozatban közölte: teljesen megbízik abban a brit megállapításban, hogy Szkripal-ügy két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban a brit kormányzati véleményben is, hogy az akciót szinte biztosan az orosz állam valamely magas szintjén hagyták jóvá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!