szerző:
hvg.hu

Az egyik brit áldozatot pénteken engedték ki a kórházból. Párja belehalt a méreggel való érintkezésbe.

Egy eredeti, bontatlan csomagolású parfümben volt a novicsok idegméreg, amitől egy brit pár június végén súlyosan megbetegedett Salisburyben. A férfi – akit pénteken engedtek haza a kórházból – a brit ITV televíziónak mesélt arról, hogyan kezdődött a kálváriájuk. Azt mondta, egy felbontatlan, drága parfümöt talált valahol, amit aztán hazavitt és odaadott az élettársának.

Charley Rowley nem emlékszik, hol találta az üveget, arra azonban igen, hogy a nő nagyon örült az ajándéknak, azonnal a csuklójára kent belőle egy keveset. A férfi szerint először semmi szokatlant nem tapasztaltak, de aztán a párja hirtelen rosszul kezdte érezni magát.

15 perc elteltével azt mondta: fáj a feje, és megkérdezte, van-e itthon valami gyógyszer. Ruhástul befeküdt a kádba, ekkor már nagyon beteg volt”

mondta Rowley. Nem sokkal később ő is rosszul lett, neki a kezére folyt a parfüm, amit azonnal lemosott a csap alatt – ezzel valószínűleg megmentve saját életét. Párja, Dawn Sturgess nyolc nappal később meghalt a kórházban.

A novicsok idegmérget még a Szovjetunióban fejlesztették ki. Ezzel mérgezték meg Szergej Szkripal volt brit-orosz kettősügynököt és a lányát is márciusban, ugyancsak Salisbury-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!