szerző:
hvg.hu

Ferenc pápa a világ minden püspöki konferenciájának elnökét meghívta. A meglehetősen kényes témában még soha nem tartottak ekkora tanácskozást egyházi vezetők.

Rómába hívja a világ minden püspöki konferenciájának elnökét Ferenc pápa. AZ egyházi vezetők a "kiskorúak védelme témáról", vagyis magyarul a szexuális visszaélésekről tanácskoznak majd - írja az Index. Ilyen nagyszabású megbeszélésre még soha nem volt példa, főként nem egy ilyen, az egyház számára kényes témában.

A konferenciát válságtanácskozásnak is lehet mondani, mivel az elmúlt hetekben a pedofilbotrányok miatt Ferenc pápaságának legnagyobb krízise volt kialakulóban, és ebből - az egyházfő áldozatokat támogató nyilatkozatai ellenére - még nem lát kiutat a katolikus egyház. Egyes kommentárok szerint az összehívott tanácskozással Ferenc pápa pozícióját is próbálja menteni, de nem tudni, végül sikerül-e.

Augusztusban a pápát lemondásra szólította fel a Vatikán volt washingtoni nagykövete, Carlo Maria Viganò. A konzervatív irányzatot képviselő tekintélyes nuncius szerint a pápa hosszú ideje tudott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick zaklatási ügyéről, de eltussolta azt. Bár Viganò ezt nem tudta egyértelműen bizonyítani, kijelentése komoly támadás volt a Vatikán és főleg Ferenc pápa számára.

A négynapos februári megbeszélésre a világ több mint száz befolyásos püspökét várják a Vatikánba. A bejelentés időzítése nem tűnik véletlennek: Ferenc pápa pénteken találkozik az  amerikai egyházi vezetőkkel , akikkel a szexuális visszaélések eltussolásával kapcsolatos vádakról is beszélnie kell .

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Ferenc pápa: Nem lesz többé papi pedofília

Az egyházfő levelet írt a chilei papoknak a pedofil botrányokkal kapcsolatban. Ebben elismerősen szólt az áldozatokról, akik vállalták az igazság feltárását, és szégyenkezett amiatt, hogy az egyház nem reagált időben a botrányokra.