szerző:
hvg.hu

Ferenc pápa a világ minden püspöki konferenciájának elnökét meghívta. A meglehetősen kényes témában még soha nem tartottak ekkora tanácskozást egyházi vezetők.

Rómába hívja a világ minden püspöki konferenciájának elnökét Ferenc pápa. AZ egyházi vezetők a "kiskorúak védelme témáról", vagyis magyarul a szexuális visszaélésekről tanácskoznak majd - írja az Index. Ilyen nagyszabású megbeszélésre még soha nem volt példa, főként nem egy ilyen, az egyház számára kényes témában.

A konferenciát válságtanácskozásnak is lehet mondani, mivel az elmúlt hetekben a pedofilbotrányok miatt Ferenc pápaságának legnagyobb krízise volt kialakulóban, és ebből - az egyházfő áldozatokat támogató nyilatkozatai ellenére - még nem lát kiutat a katolikus egyház. Egyes kommentárok szerint az összehívott tanácskozással Ferenc pápa pozícióját is próbálja menteni, de nem tudni, végül sikerül-e.

Augusztusban a pápát lemondásra szólította fel a Vatikán volt washingtoni nagykövete, Carlo Maria Viganò. A konzervatív irányzatot képviselő tekintélyes nuncius szerint a pápa hosszú ideje tudott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick zaklatási ügyéről, de eltussolta azt. Bár Viganò ezt nem tudta egyértelműen bizonyítani, kijelentése komoly támadás volt a Vatikán és főleg Ferenc pápa számára.

A négynapos februári megbeszélésre a világ több mint száz befolyásos püspökét várják a Vatikánba. A bejelentés időzítése nem tűnik véletlennek: Ferenc pápa pénteken találkozik az  amerikai egyházi vezetőkkel , akikkel a szexuális visszaélések eltussolásával kapcsolatos vádakról is beszélnie kell .

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ferenc pápa: Nem lesz többé papi pedofília

Az egyházfő levelet írt a chilei papoknak a pedofil botrányokkal kapcsolatban. Ebben elismerősen szólt az áldozatokról, akik vállalták az igazság feltárását, és szégyenkezett amiatt, hogy az egyház nem reagált időben a botrányokra.