Tetszett a cikk?

Egymás kiszámítható partnerei lettünk az utóbbi években, és minden eddigi megállapodást teljesítettünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában, miután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki cserébe kulcsfontosságú EU-s partnernek nevezte Magyarországot. A baráti hangulatú sajtótájékoztatón Putyin beszélt a migránsválságról és a Szíriában lelőtt orosz gép miatt kialakult válságról is. A találkozón megállapodtak az újabb hosszú távú gázszállítás feltételeiről, ám nem írtak alá kétoldalú egyezményeket.

„Magyar nemzeti érdek, hogy jó legyen az együttműködés Európa keleti és nyugati felek között” – mondta Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélését követően vele közösen tartott rövid moszkvai sajtótájékoztatóján. A magyar miniszterelnök úgy vélekedett, a paksi atomerőmű bővítése is jó példa lehet arra, hogyan tud együtt dolgozni a kontinens két fele. „Sok szó esik a paksi beruházásról, ami nekünk azért fontos, mert Paks most is a villamos energia 30-40 százalékát állítja elő, s hosszú távú terveink szerint a napelemek mellett az atomenergia marad az energiatermelés alapja” – mondta Orbán.

A kormányfő szerint a földrésznek azért jelentős a bővítés, mert ez az első alkalom, hogy egy EU és NATO-tag ország a nulláról kezdve hajt végre ilyen fontos közös beruházást Oroszországgal. „Ez bátor lépés volt a kelet-nyugat együttműködése szempontjából. Akadnak mindenféle nehézségek, s bár igyekszünk tartani a határidőket, ez most másodlagos, a fő az, hogy sikerüljön a projekt. Mindketten elkötelezettek vagyunk száz százalékig” – magyarázta a már most is jelentős késéseket Orbán.

©

Putyin ugyancsak fontosnak nevezte a paksi bővítési tervet, és azt hangsúlyozta, a hagyományok alapján természetes, hogy együttműködik a két ország, hiszen Pakson eddig is orosz technológiát használtak.

Putyin beszélt a migránsválságról is, és azt hangsúlyozta, Oroszország könnyebb helyzetben van, mint a Nyugat. „A helyzet nálunk sem egyszerű, ám hozzánk alapvetően a volt szovjet tagköztársaságokból jönnek, ők könnyebben illeszkednek be, hiszen ismerik az orosz nyelvet és kultúrát. Európában sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen oda más kultúrájú emberek mennek. Ezt az EU-nak kell megoldania, de úgy vélem, aligha csökken a beáramlás, ha a bevándorlást szociális juttatásokkal ösztönzik” – mondta.

Egy kellemetlen vizit: Orbán ma elmegy Moszkvába, de senki se tudja, hogy ez kinek jó

Vlagyimir Putyin orosz államfő személyében olyan politikust látogat meg kedden (ismét) Orbán Viktor, akiről a nyugati államok - nem utolsó sorban Magyarország szövetségesei - pontosan tudják, hogy folyamatosan nem mond igazat. Legutóbb akkor vált ez világossá, amikor azt állította, hogy a márciusi angliai Szkripal-merényletet elkövető két orosz férfi egyszerű, titkosszolgálatokhoz nem köthető állampolgár.

Az orosz elnök szerint nem fenyeget az a veszély, hogy olyan válság alakulna ki az orosz-izraeli kapcsolatokban, mint a török-orosz viszonyban, amikor a török légierő lelőtt Szíria fölött egy orosz harci gépet. „Egészen más most a helyzet, nem Izrael lőtte le az orosz gépet, hanem véletlen incidens történt, míg a török gép szándékosan semmisített meg egy orosz vadászt. Tisztázni kell, hogy pontosan mi történt, viszont Oroszország olyan lépéseket tesz Szíriában szolgáló katonái biztonságának szavatolására, hogy azt mindenki érzékelni fogja” – magyarázta az orosz államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő