Németh András
Németh András

Egymás kiszámítható partnerei lettünk az utóbbi években, és minden eddigi megállapodást teljesítettünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában, miután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki cserébe kulcsfontosságú EU-s partnernek nevezte Magyarországot. A baráti hangulatú sajtótájékoztatón Putyin beszélt a migránsválságról és a Szíriában lelőtt orosz gép miatt kialakult válságról is. A találkozón megállapodtak az újabb hosszú távú gázszállítás feltételeiről, ám nem írtak alá kétoldalú egyezményeket.

„Magyar nemzeti érdek, hogy jó legyen az együttműködés Európa keleti és nyugati felek között” – mondta Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélését követően vele közösen tartott rövid moszkvai sajtótájékoztatóján. A magyar miniszterelnök úgy vélekedett, a paksi atomerőmű bővítése is jó példa lehet arra, hogyan tud együtt dolgozni a kontinens két fele. „Sok szó esik a paksi beruházásról, ami nekünk azért fontos, mert Paks most is a villamos energia 30-40 százalékát állítja elő, s hosszú távú terveink szerint a napelemek mellett az atomenergia marad az energiatermelés alapja” – mondta Orbán.

A kormányfő szerint a földrésznek azért jelentős a bővítés, mert ez az első alkalom, hogy egy EU és NATO-tag ország a nulláról kezdve hajt végre ilyen fontos közös beruházást Oroszországgal. „Ez bátor lépés volt a kelet-nyugat együttműködése szempontjából. Akadnak mindenféle nehézségek, s bár igyekszünk tartani a határidőket, ez most másodlagos, a fő az, hogy sikerüljön a projekt. Mindketten elkötelezettek vagyunk száz százalékig” – magyarázta a már most is jelentős késéseket Orbán.

©

Putyin ugyancsak fontosnak nevezte a paksi bővítési tervet, és azt hangsúlyozta, a hagyományok alapján természetes, hogy együttműködik a két ország, hiszen Pakson eddig is orosz technológiát használtak.

Putyin beszélt a migránsválságról is, és azt hangsúlyozta, Oroszország könnyebb helyzetben van, mint a Nyugat. „A helyzet nálunk sem egyszerű, ám hozzánk alapvetően a volt szovjet tagköztársaságokból jönnek, ők könnyebben illeszkednek be, hiszen ismerik az orosz nyelvet és kultúrát. Európában sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen oda más kultúrájú emberek mennek. Ezt az EU-nak kell megoldania, de úgy vélem, aligha csökken a beáramlás, ha a bevándorlást szociális juttatásokkal ösztönzik” – mondta.

Egy kellemetlen vizit: Orbán ma elmegy Moszkvába, de senki se tudja, hogy ez kinek jó

Vlagyimir Putyin orosz államfő személyében olyan politikust látogat meg kedden (ismét) Orbán Viktor, akiről a nyugati államok - nem utolsó sorban Magyarország szövetségesei - pontosan tudják, hogy folyamatosan nem mond igazat. Legutóbb akkor vált ez világossá, amikor azt állította, hogy a márciusi angliai Szkripal-merényletet elkövető két orosz férfi egyszerű, titkosszolgálatokhoz nem köthető állampolgár.

Az orosz elnök szerint nem fenyeget az a veszély, hogy olyan válság alakulna ki az orosz-izraeli kapcsolatokban, mint a török-orosz viszonyban, amikor a török légierő lelőtt Szíria fölött egy orosz harci gépet. „Egészen más most a helyzet, nem Izrael lőtte le az orosz gépet, hanem véletlen incidens történt, míg a török gép szándékosan semmisített meg egy orosz vadászt. Tisztázni kell, hogy pontosan mi történt, viszont Oroszország olyan lépéseket tesz Szíriában szolgáló katonái biztonságának szavatolására, hogy azt mindenki érzékelni fogja” – magyarázta az orosz államfő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen