szerző:
hvg.hu

Pavel Melnikov a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz közel vásárol ingatlanokat, ott, ahol az egyik finn olajfinomító is található.

Komoly akció zajlott szeptember 22-ére virradóra a Balti-tengeren található Turku szigetvilág környékén: a finn nemzeti Nyomozó Iroda, a Keskusrikospoliisi váratlanul repülési és hajózási tilalmat rendelt el a térségben, amit csak vasárnap délben oldottak fel. Minderre azért volt szükség, mert a hatóságok több ingatlant is átkutattak, katonai források szerint azért, mert egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás után kutattak – írja a 444.

A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozás, emiatt három embert őrizetbe is vettek a házkutatások során, bár közülük egyet még a hétvégén el is engedtek. A legnagyobb finn lap, a Helsingi Sanomat szerint az Airiston Helmit évek óta figyeli a finn hadsereg, mivel az 2007 óta vásárol fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik az finn-orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Ráadásul a területek egy része nincs is olyan messze a Naantaliban található finn olajfinomítótól sem.

A finn lapok nem nevezték meg a vállalkozás vezetőjét, csak annyit írtak, hogy az illető egy orosz üzletember, aki 1964-ben született, máltai állampolgársággal is rendelkezik, és Magyarország a bejelentett tartózkodási helye. A 444 kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amelyből kiderült, hogy a cég vezetője egy bizonyos Pavel Melnikov, akinek a neve szerepelt azon a listán, amelyet a 444 és a Direkt36 részére juttatott el egy ismeretlen személy. A listán olyan nevek voltak feltüntetve, akik részt vehettek a letelepedési kötvényprogramban.

Az orosz hátterű cég nem csak tengerparti ingatlanban utazott: egy közvetítőn keresztül vásároltak például kiszuperált hajókat a finn haditengerészettől. Ezzel kapcsolatban a Helsingi Sanomat katonai forrása arról beszélt, hogy

nagy hülyeség volt eladni ilyesmit egy orosz tulajdonú cégnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt