szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A konzulok kölcsönös kiutasítása után most ezzel folytatódhat a magyar-ukrán konfliktus.

Első olvasatában elfogadta a nyelvtörvényt az ukrán parlament. Az előterjesztést – amit 77 képviselő nyújtott be – a 450 fős ukrán törvényhozás 261 tagja támogatta szavazatával.

A törvényjavaslat kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán. Az államnyelv nyilvános elhanyagolása, illetve megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet.

Ezzel tovább fokozódhat a Magyarország és Ukrajna közötti ellentét, ami még akkor kezdődött, mikor közzétették a nyelvtörvényről szóló javaslatot. A feszültség tovább fokozódott a nemrég kirobbant kettős állampolgársági vita miatt. Csütörtök délelőtt Ukrajna kiutasította a beregszászi magyar konzult, erre válaszul Szijjártó Péter külügyminiszter is bejelentette, hogy a magyar külügybe kérette a budapesti nagykövetet, akivel közölték, az itt dolgozó egyik konzulnak 72 órája van elhagyni Magyarországot.

A miniszter többször hangsúlyozta, hogy szerinte a konfliktust nem a magyar fél kezdeményezte, ugyanakkor attól tart, az ukránok további provokatív lépéseket fognak tenni. Szijjártó szerint ilyen lehet a nyelvtörvény elfogadása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Az amerikaiak és a britek látványosan sürgetik az ukrán-magyar vita lezárását

Négy fő feladattal bíztak meg, amikor nagykövetként megérkeztem Budapestre, az egyik az volt, hogy segítsek megoldani a magyar-ukrán vitát – mondta egy budapesti konferencián David Cornstein amerikai nagykövet. Brit kollégája, Iain Lindsay is felszólalt, s azt sürgette, hogy Budapest és Kijev kétoldalú tárgyalásokon találjon megoldást az Ukrajna euroatlanti integrációját akadályozó nézeteltérésekre.

Letépte magáról a nyomkövetőt, majd új barátnőjére és annak anyjára támadt egy 16 éves fiú

Letépte magáról a nyomkövetőt, majd új barátnőjére és annak anyjára támadt egy 16 éves fiú

Jó okkal sztárolják az indiai Tanárnőt, aki "feltalálta" az operatív törzset

Jó okkal sztárolják az indiai Tanárnőt, aki "feltalálta" az operatív törzset

Egy ígéretes koronavírus-gyógyszer éppen a leginkább veszélyeztetett embereken segíthet

Egy ígéretes koronavírus-gyógyszer éppen a leginkább veszélyeztetett embereken segíthet