szerző:
Tóth Richárd

Ukrajna kiutasította a beregszászi magyar konzult, erre válaszul Magyarország kiutasít egy itt dolgozó konzult. Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tart.

Szijjártó Péter külügyminiszter az ukrán-magyar konfliktus miatt (Ukrajna kiutasította a beregszászi a magyar konzult) sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta csütörtök délben, hogy Magyarország külpolitikájának fontos sarokköve, hogy a szomszédokkal jó viszonyt tartson fönn, ez az elmúlt években komoly eredményekkel járt.

Azonban az utóbbi időben kifejezetten rossz irányba mozdultak el az ukrán kapcsolatok, holott a magyar érdek az, hogy erős és demokratikus Ukrajna legyen a szomszédunk.

Ukrajna folyamatosan élezte és élezi a konfliktust.

A kárpátaljai magyarokkal szemben gyúlöletkampányt folytatnak, állami támogatással, mondta Szijjártó. Szerinte ez azért van, mert Ukrajnában választás közeleg, az elnök a kárpátaljai magyarokkal szembeni gyűlöletkeltéssel akar népszerúséget szerezni. Szijjártó az ukrajnai kiutasítás után

a magyar külügybe kérette a budapesti nagykövetet, akivel közölték, az itt dolgozó egyik konzulnak 72 órája van elhagyni Magyarországot, ez az arányos válaszlépés, jelentette be a miniszter.

Azt azonban Szijjártó nem árulta el, a magyar fél pontosan kit utasított ki. Szijjártó azt is elmondta, hogy ha a kiutasított ukrán konzul helyére újat küld Ukrajna, mérlegelik majd, megadják-e neki a szükséges dokumentumokat, hogy be tudja tölteni a megüresedett helyet. Ugyanígy kérdés, hogy a kiutasított beregszászi konzul helyét átvevő magyar diplomata felveheti-e majd a munkáját.

Megkezdték a nyelvtörvény tárgyalását is Ukrajnában, ami a miniszter szerint további provokációhoz vezethet. A miniszter többször hangsúlyozta, szerinte a konfliktust nem a magyar fél kezdeményezte, ugyanakkor attól tart, az ukránok további provokatív lépéseket fognak tenni. Beszélt arról is, a NATO-ba igyekvő Ukrajna katonai egységeket telepít Kárpátaljára, amit szintén provokációnak tartott.

Szijjártó a nap folyamán fel fogja hívni David Cornstein amerikai nagykövetet, hogy beszéljen vele az ukrán-magyar konfliktusról, ugyanis Amerika is állást foglalt az ügyben, amiről itt írtunk bővebben.

Elvárnánk a szövetségi szolidaritást.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem érdekli, hogy erről a kérdésről mit gondolnak az oroszok (Szijjártó nemrég Moszkvában volt, találkozott az orosz külügyminiszterrel), őt csak a kárpátaljai magyarok sorsa érdekli.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe