szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az áldozatok száma átlépte az 1900-at, de a hatóságok még mindig eltűntek után kutatnak, így ez a szám tovább emelkedhet.

Tovább nőtt az indonéz földrengés és szökőár áldozatainak száma, a legfrissebb összesítések szerint a természeti katasztrófának már 1944 halottja van, de ez a szám még tovább nőhet, mivel a hatóságok még nem kaptak parancsot arra, hogy abbahagyják az eltűntek keresését. A hatóságok attól tartanak, hogy az eltűntek száma akár az ötezret is elérheti.

Szeptember 28-án 7,5-es erősségű földrengés rázta meg Celebesz szigetét, a földmozgást pedig szökőár követte. Az azóta eltelt idő miatt a hatóságok már nem reménykednek benne, hogy túlélőket találnak a romok alatt.

A földrengésben mintegy 66 ezer ház dőlt össze, rengetegen rekedhettek a romok alatt. A hatóságok ugyan már napok óta kutatnak, de a megrongálódott infrastruktúra és a sok helyen járhatatlanná vált utak miatt vannak olyan területek, ahol még nem tudtak hozzákezdeni a kereséshez. Az első helikopteres szállítmányok is csak hamarosan érkezhetnek meg az érintett körzetekbe.

A helyi segélyszervezetek adatai szerint mintegy 1800 embert kezelnek kórházakban különböző mértékű sérülésekkel. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) értesülései szerint 200 ezer embernek van sürgős szüksége segítségre, akik közt rengeteg gyerek is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!