szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 830 halottja van a pénteki indonéziai földrengésnek és szökőárnak, további százakat még mindig keresnek. Jelentések szerint nem működött rendesen a cunamit előrejelző rendszer.

Ahogy korábban megírtuk, helyi idő szerint péntek este hatkor 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Sulawesi (Celebesz) szigetének térségét. A földmozgás miatt szökőár alakult ki, amelynek hatméteres hullámai elborították Palu tengerparti városát.

Mint azóta kiderült, a földrengés után elrendeltek ugyan cunamiriadót, ez azonban csupán 30 percig volt érvényben, és csak fél-három méteres hullámokról szólt, vagyis úgy tűnik, az illetékesek durván alábecsülték az érkező szökőár erejét – írja a BBC.

Az óriási hullámok Palut elérve leromboltak és magukkal sodortak mindent, ami az útjukba került. A legtöbben a szigeten ott haltak meg a természeti katasztrófában – köztük sok százan egy tengerparti fesztiválra érkeztek.

Az indonéz meteorológiai és geofizikai ügynökségnél, a BMGK-nál azt állítják, hogy a hullámok még a figyelmeztetés idején érték el a partokat, ők pedig csak azután vonták vissza a figyelmeztetést. Az időzítés kérdésénél is nagyobb probléma viszont, hogy a paluiak telefonjaira szöveges üzenetben kiküldött riasztások nagy része nem ért célba, mivel a földrengés következtében megsérült a térség kommunikációs hálózata is. De a parton sem voltak szirénák, amelyeken keresztül értesíthették volna a lakosokat.

Indonéziában egyébként üzemel cunamiriasztó rendszer, a BMKG vezetője szerint azonban a működése meglehetősen korlátozott. Része például 170 földrengésérzékelő, ám ezek közül csak 70 üzemeltetésére van pénz. A szökőár méretét pedig azért nem tudták jobban megbecsülni, mert a földmozgás helyszínéhez legközelebbi, a tengerszint változását mérő, működő állomásuk 200 kilométerre volt. Az pedig mindössze 6 centiméteres emelkedést mutatott.

Indonéziának a 2004-es, közel negyedmillió emberéletet követelő cunami után az Egyesült Államok, Németország és Malajzia 21 bóját is adományozott, amelyek mélytengeri szenzorokkal is el vannak látva. Ezek segítségével korábban lehetett volna jelezni a hullámok érkezését, ám ezek sem működnek. Néhányat vandálok rongáltak meg, többet elloptak. Forráshiány miatt nem pótolták őket.

Az is rontott a helyzeten, hogy a Sulawesinél történt földrengés hatására nem is szokott jelentős szökőár kialakulni. Hogy Palura ekkora cunami csapott le, az a város speciális fekvésének, öble földrajzi adottságainak következménye lehetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!