szerző:
hvg.hu/MTI

Pavlo Klimkin szerint a nemrég elfogadott oktatási törvény nem a magyarok ellen van, a kettős állampolgárok listázása pedig semmi rosszat nem jelent.

Interjút adott a közmédiának Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. A politikus az M1-nek a nyelvtörvényről és a kettős állampolgársági vitáról is beszélt.

Kijev nem akarja asszimilálni a magyarokat, éppen azért szeretné javítani az ukránnyelv-ismeretüket, hogy megmaradhassanak magyarként

– nyilatkozta Klimkin. A külügyminiszter szerint a nyelvtörvény valóban az ukrán nyelvet támogatja, de úgy, hogy közben nem szól bele a kisebbségek nyelvhasználatába. A magyar nyelvű oktatást sem akarják teljes mértékben ukránra változtatni, csupán a történelem, a földrajz és a jogi ismeretek tanításának nyelvét, vagyis „csak azokat a tárgyakat, amelyek szükségesek Ukrajna ismeretéhez és a helyben boldoguláshoz”. A miniszter szerint a magyar közösség tudatosan gerjeszti a félelmet az oktatással összefüggésben.

Klimkin provokációnak minősítette, hogy a magyarországi média "halállistának" nevezte a magyar állampolgárságú kárpátaljaiak adatait közzétevő Mirotvorec honlap összeírását. Szerinte a magyarokat mindez nem fenyegeti, az oldalt ráadásul egyik ukrán állami szerv sem támogatja, a kikerült adatok az oroszoktól is származhattak.

Pavlo Klimkin elítélte az ukrán parlament honlapjára kikerült indítványt, amely a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok kitoloncolását szorgalmazza. Azt ugyanakkor továbbra is fenntartja, hogy a kettős állampolgárság ellenkezik az ukrán törvényekkel.

A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük, Ukrajna uniós és euroatlanti integrációja pedig Magyarország számára is fontos. A megegyezés érdekében viszont a magyar félnek meg kell gondolnia, hogy milyen kijelentéseket tesz

– jelentette ki a politikus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Jött egy videó a Hold sötét oldalán kalandozó kis kompról

Jött egy videó a Hold sötét oldalán kalandozó kis kompról

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re