szerző:
hvg.hu

1950 óta felére csökkent az egy nőre jutó gyermeke száma a világban: hetven évvel ezelőtt még 4,7 gyermek jutott egy nőre, mára ez a szám 2,4-re esett. A különféle térségek között jelentős különbségek vannak: Nigerben 7,1, Cipruson és Tajvanon viszont csak 1-1 gyermek az átlag. Magyarország 1,4-en áll, ami kevés a lakosság „újratermeléséhez”.

A Lancet című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a termékenységi mutatók ilyen jelentős visszaesése a kutatókat is meglepte, a világátlag ugyanis már közel került ahhoz a 2,1-es számhoz, amely alatt az adott országok lélekszáma csökkenésnek indul. A felmérés szerint a fejlett országokban jut a legkevesebb gyermek egy-egy nőre, Európa mellett az USA-ban, Ausztráliában és Dél-Koreában alacsony a termékenységi mutató. Magyarország a közép-európai mezőny alsó felében található a Lancet szerinti 1,4-as adattal, nálunk csak Lengyelországban és Moldovában rosszabb a helyzet, ott ez a mutató 1,3-on áll.

„Hamarosan elérünk arra a pontra, amikor a társadalmaknak megoldást kell találniuk a népességcsökkenés okozta problémák megoldására. Nem minden fejlett országban csökken az emberek száma, a lélekszám ugyanis a születések és a halálesetek számától, illetve a migrációtól függ” – magyarázta a BBC-nek Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem szakértője. A Lancet adatai szerint a legnagyobb arányú népességnövekedés a közép-afrikai országokban figyelhető meg, Nigerben 7,1, Csádban 6,7, Szomáliában 6,1, Maliban pedig hat gyermek jut egy szülőkorban lévő nőre. A statisztikák szerint a legtermékenyebbnek számító országokban is csökken az egy nőre jutó gyermekek száma, Nigerben 2006 és 2016 között 7,6-ról esett vissza 7,1-re ez a szám.

A Lancet szerint a termékenységi mutatók változásának három fő oka van. Az első a gyermekhalandóság csökkenése, hiszen e miatt kevesebb gyermekre van szükség a lakossági létszámának fenntartásához. A második ok a fogamzásgátló eszközök terjedése, a harmadik pedig az, hogy világszerte nő a munkába álló vagy tanuló nők aránya. „Ez pedig azt jelenti, hogy a visszaeső termékenység több esetben sikertörténetnek számít” – hangsúlyozta a BBC. A magyarországi helyzetről néhány további részlet itt olvasható. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról