szerző:
hvg.hu

Kína igyekszik a nemzetközi színtéren mind teljesebb blokád alá vonni Tajvant, most épp az ENSZ klímakonferenciáján akadályozta meg a szigetország részvételét.

Igazi nagyágyú, David Attenborough brit természetfilmes nyitotta meg az ENSZ klímakonferenciáját a lengyelországi Katowicében, ahol a párizsi klímamegállapodás feltételeinek teljesítéséről tanácskoznak. A veterán brit természetfilmes azt a feladatot kapta, hogy figyelmeztesse a világot, a politikusokat és a szakembereket, mi történik, ha tétlenül figyeljük az átlaghőmérséklet emelkedését és a szélsőséges időjárási jelenségek sokasodását.

Miközben Donald Trump amerikai elnök kiléptette az USA-t a 2015-ös párizsi klímamegállapodásból, és folyamatosan bagatellizálja a problémát, van olyan ország, amely nagyon is komolyan veszi, mégsem lehet ott a csaknem 200 ország részvételével folyó tanácskozáson. Mégpedig Tajvan, amelyet Peking renegát tartománynak tekint, és igyekszik kizárni minden nemzetközi fórumról. Annak ellenére így van ez, hogy Tajvan igyekszik nem hergelni hatalmas szomszédját: a minap tartott népszavazáson például Peking haragjától tartva a tajvaniak elutasították, hogy a sziget a jövőben Tajvan néven szerepeljen az olimpiákon, maradnak az eddig tolerált kínai Tajpejnél. Ám a népi Kínát semmi nem hatja meg, nem csupán diplomácia kapcsolataitól fosztja meg sorra a szigetországot, hanem blokkolja például részvételét az Egészségügyi Világszervezetben (WHO), csakúgy, mint a környezetvédelmi együttműködésekben, melynek legutóbbi példája a kirekesztés a klímakonferenciáról.

A szigetország élenjár a környezetvédelemben, újrahasznosításban például dobogós a világranglistán, melynek csak apró, de annál érdekesebb eleme, hogy a 2018-as focivébén a 32 csapat csaknem felének a meze Tajvanon készült újrahasznosított flakonokból. Az éghajlatváltozás azonban globális probléma, ezért a tajvani környezetvédelmi miniszter nemzetközi felhívásban kérte, hogy ne közösítsék ki országát a klímavédelem szervezeteiből és munkájából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Népszava: 100 régi dolgozóját még karácsony előtt lapátra teszi az ÁSZ

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?