szerző:
hvg.hu

Könnygáz azért már volt, de kevesen vannak a tüntetők.

Körülbelül ötezren gyűltek össze a párizsi Champs-Elysées sugárúton, ahol egy kordonig vonultak.

A sárga mellényes tüntetők helyenként összetűztek a rendőrökkel. Egy mellékutcában a rendfenntartók könnygázt vetettek be. A BBC értesülése szerint ez foszgén volt, sokkal erősebb anyag a szokásosnál.

A múlt héthez képest kevesen vannak a tiltakozók, a rendőri készültség viszont sokkal erősebb. Franciaországban majdnem 90 ezer fő vigyáz a rendre, Párizsban még tizenkét páncélos harcjármű is támogatja őket. Ezek a harckocsik a barikádok áttörésére készültek, és a 2005-ös külvárosi zavargások óta nem látták őket az utcán. A titkosszolgálatok és a nyomozók megelőző intézkedésekkel készültek, több mint kétszáz embert már reggel lekapcsoltak. A rendőrök átkutatják a táskákat, és elkoboznak minden veszélyes eszközt, továbbá a gázálarcokat is.

Az utcákon leginkább fiatal férfiak vannak most, a nőket és idősebbeket valószínűleg elrettentette a várható erőszak.

Edouard Philippe miniszterelnök közölte, mindent megtesznek, hogy a lehető legbékésebben teljen a szombati nap.

Párizs külvárosaiban is vannak tiltakozó csoportok, akik útlezárásokkal próbálkoznak. Ezeket a rendőrség folyamatosan felszámolja.

A tüntetők számát Franciaország-szerte tízezerre teszik. Christophe Castaner belügyminiszter kijelentette: "tízezer ember nem a nép, és nem Franciaország."

A "sárga mellényes" tüntetések azután robbantak ki, hogy Emmanuel Macron kormánya az üzemanyagok áramelését jelentette be. A bevételt környezetvédelemre és energetikai modernizációra fordították volna, de a tiltakozások hatására a kormány meghátrált, és visszavonta a rendelkezést. A tüntetők azonban további követelésekkel folytatták a demonstrációt, amelyek között szerepelt az elnök lemondatása is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kapnak százezer forintnyi karácsonyi jutalmat a tüntetőkkel hadakozó francia rendőrök, jövőre

Kapnak százezer forintnyi karácsonyi jutalmat a tüntetőkkel hadakozó francia rendőrök, jövőre

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Tordai Bence: Védekezésre tudjuk kényszeríteni a kormányt

Tordai Bence: Védekezésre tudjuk kényszeríteni a kormányt

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is