szerző:
Lengyel Miklós

A kormány a tűzzel játszik- ezt nyilatkozta a liberális Le Monde-nak a baloldali CGT szakszervezet vezetője a sárgamellényesek mozgalmáról, amely minden korábbinál nagyobb tiltakozó akciót hirdetett meg a hétvégére.

 A kormány 89 ezer rendőrt mozgósít, hogy elkerülje az elmúlt hétvégi krízist, amikor a feldühödött tömeg áttörte a rendőrkordont, és Párizs szívében, a Diadalív árnyékában gyújtogatott. A szakszervezetek csütörtökön közös közleményben nyugalomra szólítottak fel mindenkit.

A kormány a tűzzel játszik

Erre figyelmeztette Emmanuel Macron elnököt Philippe Martinez, a CGT szakszervezet főtitkára. A Le Monde-nak adott exkluzív interjújában elmondta: az üzemanyag jövedéki adójának emelése csak az utolsó csepp volt a pohárban. Óriási a szociális elégedetlenség Franciaországban, ahol az utóbbi tíz évben stagnált az életszínvonal miközben a társadalmi különbségek egyre csak növekednek 

A Le Monde alapos statisztikai elemzést végzett az életszínvonalról, és ez a cikk az elmúlt 24 óra legolvasottabb írása lett. Ebből ugyanis kiderül, hogy miért olyan nagy a társadalmi elégedetlenség Franciaországban.

1700 euró a medián

Vagyis ennyire számíthat az a bizonyos átlag francia egy hónapban. Ez a mutató tíz éve stagnál, miközben a felső 10% egyre csak növeli a maga jövedelmét és részesedését a GDP-ből. A Le Monde csak a fizetéseket vizsgálja ebben a cikkben, de a tőkejövedelmek adják igazában a gazdagodás alapját. Nem véletlen, hogy Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb embere, az elsők között sietett a támogatásáról biztosítani Macron elnök reformterveit. Maga Macron elnök fiatal korában a Rotschild vagyonkezelőnél dolgozott, amely a kapitalizmus szimbólumának számít ma is Franciaországban.

Elszabadultak az energiaárak


Egy év alatt a gáz ára 21%-kal, a fűtőolaj 30%k-al, a gázolaj 22%k-al, a benzin pedig 14%-kal nőtt. Január elsejétől tovább növekedett volna. Ezért kezdődött meg a sárgamellényesek tiltakozása, amely általános társadalmi mozgalommá vált.

Az alsó középosztály a nagy vesztes


A globalizáció és az informatikai forradalom szétzilálta a munkaerőpiacot Franciaországban is. A negyven év felettiek, akiknek nem volt jó szakmájuk, nem rendelkeztek komoly informatikai ismeretekkel és nem tudtak angolul, könnyen úgy érezhették: a 40 éves Macron elnök leírta őket. Ráadásul volt néhány szerencsétlen elnöki nyilatkozat is tavaly, mely arról szólt, hogy Macron nem hátrál meg a "semmittevők" tiltakozása előtt. Az államfő reformokat akart, melyek versenyképessé teszik Franciaországot, és ebben elsősorban a fiatalokra számított. A középkorúak és az idősebbek nem teljesen alaptalanul érezhették úgy, hogy leírták őket. De a fiatalok sem mind voltak boldogok a változásoktól.

A magánszektor szinte csak határozott munkaidőre alkalmaz új munkaerőt 

Ha egy fiatal pár bemegy a bankba ilyen munkaszerződésekkel, akkor kinevetik, mert semmi garancia sincsen arra, hogy 20-25 év múlva is fizetni tudja majd a hitel törlesztését. De sok fiatalnak állás sem jut, hiszen Franciaországban még mindig 9%-os a munkanélküliség. Az egyik furcsa következmény az, hogy két éven belül a négyszeresére nőtt a prostitúció a lepukkant lakótelepeken. 

Erről a Le Figaro készített riportot. Marseille-ben kezdődött, de most már egész Franciaországra kiterjedt: fiatal lányok tömegesen árusítják magukat az utcán. A legfiatalabb, akit bekísértem egy 14 éves lány volt - mondta egy rendőr a Le Figaro tudósítójának. Míg korábban elsősorban a színesbőrű lányok vállalkoztak erre, ma egyre többen vannak a fehér alsó középosztályból és a munkásosztályból, akik nem látnak más perspektívát maguk előtt, mint a prostitúciót. A középiskolások és az egyetemisták egyre nagyobb számban támogatják a sárgamellényesek tiltakozó mozgalmát.

Macron meghátrált, de a sárgamellényesek most már az egész elit távozását akarják

A miniszterelnök bejelentette: felfüggesztik a január elsejére beígért adóemelést. A sárgamellényesek válasza: tovább tiltakozunk. Erre a kormányfő kerek-perec visszavonta a támadott adó rendeletet. Ez sem hatotta meg a sárgamellényes mozgalmat. A hétvégére minden eddiginél komolyabb tiltakozó megmozdulást ígérnek.

Macron a jövő héten szól a franciákhoz

Az államfő - látva a tüntetők elszántságát - maximális készültséget rendelt el a hétvégére. Utána drámai beszédben akar a franciákhoz fordulni. Érve nagyon sok van: modern, versenyképes Franciaországot akar, amely méltó régi nagy híréhez. Jelenleg ugyanis Franciaország a rossz tanulók közé tartozik az Európai Unióban. Az államadósság összege megegyezik az egyéves GDP-vel. A költségvetés deficitjét a pénzügyi válság óta nem sikerült 3% alá vinni. Ezért kellett volna az adóemelés január elsején. Csakhogy ez kevéssé foglalkoztatja a globalizáció áldozatait: a lecsúszó középosztályt, a munkásokat vagy azokat a fiatalokat, akik nem jutottak be az elit iskolákba. Ezért mondhatta azt a baloldali CGT szakszervezet főtitkára a Le Monde-nak, hogy a kormány a tűzzel játszik, mert a sárgamellényesek szemmel láthatóan arra készülődnek, hogy lángba borítsák Párizst és még néhány nagyvárost a hétvégén.

Az igazán nagy gondot Franciaországnak és az egész Európai Uniónak az jelenti, hogy a sárgamellényesek érzik: mi az, amit nagyon nem akarnak, de arra a kérdésre nemigen tudnak válaszolni, hogy mégis mi lenne a megoldás a társadalmi krízisre Franciaországban. (via Le Monde, Le Figaro)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Különös dolog történik a Szaturnusszal: a bolygó felemészti saját gyűrűit

Különös dolog történik a Szaturnusszal: a bolygó felemészti saját gyűrűit

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van?”

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van?”