szerző:
Morvay Péter

Több értelemben is rekordot dönt a választások után majd kilenc hónappal megalakult új cseh kormány.

Az önálló Cseh Köztársaság létrejötte óta még sohasem kellett várni ilyen sokat – a tavalyi októberi választások óta 264 napot –, hogy a prágai parlament elfogadja az új kormányt. Andrej Babis miniszterelnök kisebbségi koalíciója a minap kapta meg a parlament bizalmát – második nekifutásra. A tavalyi választáson a voksok 29,6 százalékával győztes párt, az ANO először egyedül próbálkozott, de januárban elbukott. Ennek ellenére Milos Zeman államfő másodszorra is Babist bízta meg a kormányalakítással, és azt is a tudomására adta, hogy nem kell sietnie. Az alkotmány kreatív értelmezése ugyanis akár évekig is lehetővé teszi a parlamenti bukta után már lemondott első Babis-kormány számára az ország igazgatását. Így az is egyedi, hogy még sosem vezette az országot ennyi ideig parlamenti jóváhagyás nélkül működő kabinet.

De az új kormány más szempontból is unikum. A kommunista diktatúra bukása óta először lett Csehország miniszterelnöke az előző rendszer pártelitjének kiváltságos tagja, a kommunista titkosrendőrség egyik besúgója. Először áll a kormány élén olyan ember, aki ellen az ügyészség nyomozást folytat, és vádat is emelt EU-s pénzek elcsalása miatt. A vád szerint Babis – aki az egyik leggazdagabb cseh vállalkozó – 2008-ban jogtalanul vett fel csaknem kétmillió eurós támogatást Gólyafészek nevű luxusfarmjának fejlesztésére.

Az is példátlan, hogy az egykori állampárt utódja, a szélsőbalos Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) – hacsak közvetetten is – országos szinten is visszatér a hatalomba. Már Babis első egypárti kormányát is két szélsőséges párt támogatta kívülről a parlamentben: a kommunisták és egy szélsőjobboldali, fasiszta formáció, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD). Babisnak másodjára is csak kisebbségi kormányt sikerült összehoznia, megint a kommunisták külső támogatásával. Meggyőzte ugyan a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), hogy lépjen vele koalícióra, de ez még kevés volt a parlamenti többséghez.

©

A demokratikus pártok közül több is hajlandó lett volna belépni a kormányba, de azzal a feltétellel, hogy az ANO Babis helyett mást jelöl a kormány élére. Az ANO azonban nem szokványos politikai párt, inkább egyike Babis üzleti vállalkozásainak. Nem csak Babis egója nem viselte volna el, ha nem kapja meg a hőn áhított kormányfői posztot, a párt sem létezhet a főnöke nélkül. Kezdetben a szociáldemokraták is elutasították Babist, de a tárgyalások során feladták ezt a feltételüket is. Legalább megszerezték a belügyminiszteri posztot, ami azért fontos, mert így nem az ANO irányítja közvetlenül azt a rendőrséget, amely épp a kormányfő ügyében nyomoz.

Az ANO-nak és a szocdemeknek együtt is csak 93 képviselőjük van a 200 tagú alsóházban, ráadásul az utóbbi pártot ez a koalíció is megosztja. Nem lehetett megbízni abban sem, hogy minden baloldali képviselő engedelmesen megszavazza a koalíciót, amely az elemzők szerint a CSSD számára felér a politikai öngyilkossággal. Ezért volt Babisnak továbbra is szüksége a kommunistákra, akik csak kívülről voltak hajlandók támogatni a kormányát, így ugyanis részt kapnak a hatalomból, de nem viselnek semmilyen felelősséget.

A helyzet azonban a kommunisták számára is paradox – az ultraortodox marxista párt Csehország egyik legnagyobb és mindenképpen leghírhedtebb kapitalistáját segíti a hatalomban. Pedig a KSCM a térség egyik legósdibb kommunista pártja, hozzá képest Thürmer Gyula jobboldali elhajló, burzsoá revizionista. A párt máig védi nemcsak a kommunista rendszert, hanem teljesen legitimnek tartja még az ötvenes évek politikai koncepciós pereit is, külföldi ügynököknek minősítve az áldozatokat. Másrészt a párt vezetői érzik, hogy ez talán az utolsó lehetőségük, hogy részt kapjanak az országos hatalomból. A tavalyi választásokon csak 7,76 százalékot kapott a párt a négy évvel korábbi 14,9 százalékhoz képest.

A KSCM választói részben kihalnak, részben átállnak a szélsőjobboldali pártokhoz. A kommunisták abba is beletörődtek, hogy Babis nem teljesíti néhány ideológiai feltételüket. Nem sikerült például megakadályozniuk, hogy a cseh hadsereg szövetségi kötelezettségeit teljesítve külföldi missziókban vegyen részt. A kommunisták leginkább azt ellenzik, hogy a NATO kötelékében cseh katonák is rész vegyenek a balti államok védelmében egy esetleges orosz agresszióval szemben. Babis azonban annyit megígért nekik, hogy a külföldi bevetéseket újragondolják, és a jövőben esetleg korlátozzák.

Az új cseh kormány(Babis balról a második). A hozzáértésüket nem vizsgálták.
©

A kommunisták így is sokat elértek. Zemannal karöltve például sikerült megakadályozniuk, hogy a szociáldemokraták egyik befolyásos politikusa kerüljön a külügyminiszteri székbe. Miroslav Poche jelenlegi európai parlamenti képviselő ellen az volt a fő kifogásuk, hogy hajlandó lenne befogadni Csehországba néhány menekültet. Valójában a kommunisták túlságosan Nyugat-barátnak tartották Pochét, akit Zeman főleg azért utál, mert az idei elnökválasztáskor Poche az ellenfelét támogatta. A második Babis-kormánynak így egyelőre nincs külügyminisztere, a tárcát ideiglenesen a szocdemek elnöke, Jan Hamácek irányítja, aki egyben belügyminiszter is.

Csehországnak még nem volt olyan kormánya sem, amelyben ennyi a közvélemény számára teljesen ismeretlen ember. Az ANO minisztereit személyesen Babis válogatta ki, és a fő szempont a vezér iránti lojalitás volt. Az illetők felkészültsége a válogatáskor nem játszott lényeges szerepet, a nézeteikről általában keveset tudni. Az új kormány a szó legeredetibb értelmében valóban Andrej Babis kabinetje, miniszterei többségének az a feladata, hogy biztosítsák a főnök vagyonának további gyarapodását, és azt, hogy ne végezze börtönben.

Ennek megfelelően a kormány még az előtt botrányokba keveredett, hogy elkezdett volna dolgozni. A legnagyobb felzúdulást a friss igazságügyi miniszter, Tatána Malá okozta, akiről kiderült, hogy nincs megfelelő végzettsége. A jogi diplomáját gyanús szlovákiai „egyetemen” szerezte, és plagizált is. Malá korábban egyetlen nyilatkozattal vált ismertté, amikor még az ANO képviselőjeként azt javasolta, hogy a Babis elleni büntetőeljárást halasszák arra az időre, amikor miniszterelnök lesz. A főnöknek ennyi elég is volt, hogy alkalmasnak tartsa őt a kormányzati szerepre.

MORVAY PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!