szerző:
hvg.hu

Az ENSZ jelentése szerint Magyarországon több kiskorú lányt kényszerítenek szexmunkára, mint felnőtt nőt.

Virágzik az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás világszerte, az áldozatok 23 százaléka ráadásul kiskorú lány, ami jelentős növekedés a 2004-ben mért 10 százalékhoz képest – írja az ENSZ hétfőn közzétett jelentése alapján a 24.hu. A világszervezet 2016-os adatok alapján készült jelentése szerint az azonosított áldozatok között egyre több a gyerek, nem csak a lányok, de a fiúk esetében is növekvő tendencia rajzolódik ki: 2004-es 3 százalékról 2016-ra 7 százalékra nőtt arányuk az összes áldozatot figyelembe véve.

Angela Me, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának trendelemzési vezetője azt mondta, a lányok általában tipikus szexuális kizsákmányolás áldozatául esnek, míg a fiúkat inkább kényszermunkára viszik az emberkereskedők. A szervezet a 18 év alatti fiatalokra gondol, amikor fiúkról és lányokról beszél, de néhány tagállamban más definíciókat használnak, ezért bizonyos országoknál eltérés lehet a korosztályokban.

Az áldozatok száma 2011-hez képest 40 százalékkal nőtt 2016-ra, ami azt jelenti, hogy összesen csaknem 25 ezer bajbajutottat sikerült megmenteni. Az ENSZ szerint viszont ez részben betudható annak, hogy egyre sikeresebben derítik fel az ilyen eseteket.

Az áldozatokat legtöbbször a gazdagabb nyugat-európai és észak-amerikai országokba viszik, főként Ázsia keleti részéről és Afrika szubszaharai övezetéből. 2016-ban az áldozatok háromnegyede nő vagy lány volt, ha a szexuális kizsákmányolás céljából elvitt áldozatok számát nézzük, ugyanez az arány 94 százalék. A jelentés hangsúlyozza, hogy Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia bizonyos régióiban a fegyveres konfliktusok miatt jelentősen nő a potenciális áldozatok száma.

A közép- és dél-kelet-európai régióban a sértettek körülbelül négyötöde nő volt, ugyanakkor Litvániában, Romániában és Szlovákiában gyakorlatilag megegyezett a női és a férfi áldozatok száma. 2014-hez képest itt is nőtt az emberkereskedők által kihasznált gyermekek aránya, és ugyanúgy a kislányok jelentik a fő célpontot, de a jelentés kitér arra is, hogy Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon és Romániában több gyermek áldozat volt, mint felnőtt az adott periódusban. Bár a régióban többségében a nőket kényszerítik szexmunkára, Magyarországon több kiskorú lány esik az emberkereskedelem ezen formájának áldozatul, mint felnőtt nő.

Közép- és Dél-Kelet-Európában az áldozatok 70 százalékát szexuálisan kizsákmányolják, közel harmadukat pedig munkára kényszerítik, vagy egyéb módokon használják ki.

Csak 2016-ban mintegy 10 ezer embert vettek őrizetbe 70 országban emberkereskedelem miatt. A letartóztatottak 31 százaléka nő volt, az emberkereskedelemért elítéltek közül pedig 38 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Hasmenéses járvány miatt látogatási tilalom van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályán

Hasmenéses járvány miatt látogatási tilalom van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályán

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Összesen 600 kutató kerekedik fel, minden idők legnagyobb expedíciója indul az Északi-sarkra

Összesen 600 kutató kerekedik fel, minden idők legnagyobb expedíciója indul az Északi-sarkra

Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj