szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kanadai archívumba került az az egykor Adolf Hitler tulajdonában lévő könyv, amely részletesen foglakozik az Észak-Amerikában élő zsidókkal: egyebek mellett a médiával, a népességi arányokkal, illetve a zsidószervezetek tevékenységével. A kutatók szerint a német szakértők által összeállított könyv arra utal, a náci vezér az USA-ban és Kanadában is folytatta volna az Európában kezdett holokausztot.

A 173 oldalas könyv borítójának belső oldalán egy hatalmas horogkereszt, egy birodalmi sas, valamint ez a felirat látható:Ex Libris Adolf Hitler. A kötetet 1944-ben adták ki, a szerkesztő egy német nyelvész, Heinz Kloss volt, aki korábban is több szakkönyvet állított össze a náci hivatalok számára. Kloss, aki egy stuttgarti kutatóintézet vezetője, volt többször is ellátogatott a második világháború előtt az USA-ba, s ott találkozott a Hitlerrer szimpatizáló amerikai polgárokkal is.

 

A Libraries and Archives Canada nevű archívum kutatói szerint a most hozzájuk került könyv azt mutatja, hogy Hitler a holokausztot nem egy egyszeri európai eseményként képzelte el, hanem Észak-Amerikában is folytatta volna a zsidók elpusztítását. “A felbecsülhetetlen értékű kötet megerősíti, hogy nem volt alaptalan a kanadai zsidók félelme attól, mi történhetett volna, ha náci Németország hadserege partra szállt volna Kanadában” – mondta az archívum egyik illetékese.

A könyv egy holokauszt-túlélőtől került egy könyvkereskedő közvetítésével az állami archívumhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!