szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz, a tető és az úgynevezett huszártorony összeomlott. A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni, és a párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét sikerült megvédeni, de a tető kétharmada elpusztult. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesülések azonban nem voltak. Macron elnök azt ígérte: újraépítik a katedrálist.

Mi történt?

18.50: Lángba borul a Notre-Dame tetőszerkezete – jelentették a tűzoltók.

19.07: A Reuters tudósítója arról számol be, hogy még több füstöt lát felemelkedni az épület tetejéről, újabb lángnyelvek csaptak fel

19.40: A tűz a Huszártorony felé terjed.

19.53: Összeomlik a Huszártorony

20.07: Összeomlik a katedrális teteje

20.25: A rendőrség kiüríti az Ile de la Citét, a szigetet, amelyen a templom található

22.00: A tűzoltók szerint kritikus másfél óra következik, ebben dől el, meg tudják-e fékezni az északi toronynál a lángokat, vagy „beláthatatlan következményei” lesznek a tűz terjedésének. A belügyminiszter helyettese hamarosan azt közölte: egyelőre nem tudják, sikerül-e megmenteni az épületet.

22.59: A tűzoltók szerint sikerült megmenteni a katedrális két tornyát, egy tűzoltó azonban súlyosan megsérült

23.05: Az AFP szerint hivatlos források közölték velük: sikerült megmenteni a templom fő szerkezetét, de a tető kétharmada megsemmisült.

23.30: Macron francia elnök a kamerák előtt jelentette be: a legrosszabbat sikerült elkerülni.

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame hétfő este, a székesegyház teljes tetőszerkezete lángra kapott, hatalmas a füst – jelentette a BBC.

Már a tűzről készült első fotók és videók alapján is látszott, hogy komoly a baj, a katedrális tetejét hatalmas lángok borították.

©
©
©
©
©

A Le Monde szerint a tüzet 18.50-kor jelentették, pár perccel később a tűzoltók már a helyszínen voltak. Este fél kilencre a Le Parisien szerint már 400 tűzoltót mozgósítottak a tűzvész miatt.

A katedrális huszártornya másfél órával az után, hogy a lángok felcsaptak, ledőlt, a tető pedig beszakadt:

Messziről ezt lehetett látni:

©

Este kilenc órára az egyik, bal oldali harangtornyot is elérte a tűz. André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője szerint a tűz a 19. és a 13. századi födémet rongálta meg. "Minden lángokban áll, semmi fog maradni a födémből" - mondta. Finot ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében.

Mindeközben a tűzoltók azt közölték este tíz körül, hogy kritikus másfél óra következik, akkor dől el, sikerül-e megfékezni a lángokat, vagy "beláthatatlan következményekkel" kell számolni. Nem sokkal később a belügyminiszter-helyettes kijelentette: "A tűzoltók 18 vízsugárral oltják a lángokat, kívülről, majd belülről is, hogy megpróbálják megmenteni az épületet, ami jelenleg még nem biztosított".

Egy rendőrségi drónról készített fotón látszott, hogy este tíz körül még a katedrális háromnegyede lángokban állt:

Éjszaka 11 körül azután előbb arról számoltak be a hírforrások, hogy megvédték a templom két tornyát, majd az AFP-nek hivatalos források azt mondták: a katedrális fő szerkezetét sikerült megmenteni. Mindezek után a tűzoltók azt magyarázták, hogy a következő órákban a szerkezet lehűtése a fő feladatuk.

Az alábbi felvételen éppen a tornyok megmenekülését jelenti be az oltás vezetője:

Alig félórával később Macron francia elnök a kamerák elé állt, és közölte: a legrosszabbat sikerült elkerülni. Egyben ígéretett tett arra, hogy a Notre-Dame-ot újraépítik. Közölte: nemzetközi segítséget is kérnek meg, illetve gyűjtést indítanak. Arról egyelőre senkinek sincs fogalma, hogy mennyibe került majd az újjáépítés.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restauráláshoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli az esetet. A katasztrófában a hatóságok szerint egy tűzoltó megsérült, rajta kívül azonban több sebesült nem volt. Az ügyészség vizsgálatot indított, de az első vizsgálat szerint véletlen okozhatta a tüzet.

A rendőrség a környéket ugyan kiürítette, de nagyon sokan a helyszínről követték az eseményeket, az emberek kocsik tetején állva nézték, mi történik. A Le Parisien tudósítója szerint sokakat megríkatott a látvány.

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

A tűzesettel kapcsolatban Donald Trump is megszólalt, ő a Twitteren azt írta, a látvány horrorisztikus, szerinte repülő vízszállító tankereket kellene bevetni, francia szakértők azonban úgy vélték, ez nem feltétlenül a legjobb megoldás.

A katedrális felújításáról több videó is megjelent a YouTube-on, a Le Parisien is forgatott egyet, ezen jól látszanak az állványzatok is:


Notre-Dame

A monumentális gótikus katedrális, a párizsi főegyházmegye főszékesegyháza a francia főváros negyedik kerületében áll. Alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Azóta díszítette újra a huszártorony is a fő és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján, amely a mostani tűzben megsemmisült.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

Az épület Párizs leglátogatottabb látványossága, évente 12 millióan keresik fel.

Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák. A hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A székesegyházról nemrég 12 apostolt és 4 evangelistát ábrázoló szobrot emeltek le, ezeket helikopterrel szállították el, hogy helyreállítsák azokat.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ígértnél messzebb gurul villannyal a plugin hibrid Toyota RAV4

Az ígértnél messzebb gurul villannyal a plugin hibrid Toyota RAV4

Csütörtökön érkezik a hidegfront, de a hétvégén érezzük meg leginkább

Csütörtökön érkezik a hidegfront, de a hétvégén érezzük meg leginkább

Karanténlistára került Budapest Németországban

Karanténlistára került Budapest Németországban