szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lelkesednek a néppárti politikusok Orbán Viktor ötletétől, amely szerint közeledniük kellene a szélsőjobbhoz.

Elutasította Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfő javaslatát, az Európai Néppárt (EPP) legyen nyitott és működjön együtt a Liga olasz kormánypárt által kovácsolt új jobboldali szövetséggel.

A nigeri látogatáson tartózkodó kancellár kifejtette: teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével, aki szerint a néppárt semmiféle módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után. Angela Merkel egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve.

Orbán Vikor csütörtökön Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Matteo Salvinivel, a Liga elnökével. A miniszterelnök hangsúlyozta: az EPP-től balra eső pártok a bevándorlás mellett vannak, az attól jobbra lévő pártok pedig – köztük a Salvini által alapított Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) – ellenzik azt. A magyar miniszterelnök szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal – például a Ligával –, mert szerinte Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.

Orbán Viktor felvetését elutasította a német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki Angela Merkelt váltotta a pártelnöki tisztségben. A politikus kiemelte, hogy "ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot