szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bukaresti közlemény szerint a román nagykövet nem mondott nemet, június 10-ét javasolja a találkozóra. Arról is írnak, hogy a magyar kormány által használt hangnem elfogadhatatlan.

A román külügyminisztérium pénteken közleményben válaszolt a magyar külügyminisztérium jegyzékére, s elfogadhatlannak nevezte a magyar kormány által használt hangnemet. A közlemény szerint

a nagykövet nem utasította el, hogy találkozzon a magyar külügyminisztérium illetékeseivel, a román fél azt kérte, hogy a találkozóra június 10-én kerüljön sor.

Ahogy korábban megírtuk, tiltakozó jegyzéket küldtek, és bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia budapesti nagykövetét az úzvölgyi katonatemetőnél csütörtökön történtek miatt, Marius Gabriel Lazurca azonban nem ment el. Ezt a KKM parlamenti államtitkára, Magyar Levente a jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján, ahol azt is mondta:

Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől.

„A külügyminisztérium elutasítja a magyar vádakat és a budapesti illetékesek által használt, elfogadhatatlan hangnemet. Bukarest a korábbiakhoz hasonlóan azt kéri, hogy Magyarország tartózkodjon az úzvölgyi nemzetközi temetőben június 6-án lezajlott események okozta feszültségek tovább növelésétől” – áll a minisztérium honlapján megjelent nyilatkozatban.

Tiltakozik a kormány az úzvölgyi temetőben történt atrocitások miatt

A román emlékmű avatását a román kormány is törvénytelennek minősítette.

A minisztérium hangsúlyozza az úzvölgyi temető nemzetközi jellegét, s azt, hogy valamennyi államnak joga van megemlékezni a temetőben eltemetett hősökről. „Ugyanakkor a minisztérium emlékeztet arra, hogy a rendőrség fenntartotta a rendet, s arról tájékoztatott, hogy az eseményen nem tört ki erőszak a résztvevők, illetve a jelenlévők és a rendőrség között” – áll a közleményben. A minisztérium megismételte, készen áll a párbeszédre, hogy a két fél a román és a magyar közösség számára is elfogadható megoldást találjon a gyakorlati kérdésekre.

Bukarest egyben bejelentette, szóbeli jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy a budapesti román nagykövetség előtt rendezett csütörtök esti engedély nélkül rendezett demonstráció résztvevői, a 64 Vármegyei Mozgalom és a Mi Hazánk párt tagjai meggyalázták a román állami szimbólumokat. A külügyminisztérium felszólította Magyarországot, hogy nemzetközi kötelezettségeivel összhangban szavatolja a külképviseletek biztonságát.

„Különösen felháborító, hogy a román állami szimbólumok meggyalázását a rendőrség jelenlétében hajtották végre, pedig a rendőrség feladata az lenne, hogy elejét vegye az ilyen cselekményeknek” – hangsúlyozta a minisztérium, amely egyben azt is követelte, hogy állapítsák meg, kik felelősek a rendőrség passzivitásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter: Emberi színjáték

Hamvay Péter: Emberi színjáték

A januári pusztítás után megint kivágtak egy közel százéves erdőrészt Tiszaugnál

A januári pusztítás után megint kivágtak egy közel százéves erdőrészt Tiszaugnál

Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek

Bikát áruló dílert fogtak a rendőrök, két halálesethez is köze lehet az ügynek