szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német parlament alsóháza nem döntött az EU és Albánia, valamint Észak-Makedónia közötti csatlakozási tárgyalások megkezdésének támogatásáról, s ezzel több hónapra visszavetette a két balkáni ország integrációját.

A Bundestag ugyan jóváhagyta Szkopje NATO-csatlakozását, ám napirendre sem tűzte az ország, valamint szomszédja, Albánia EU-csatlakozásának a kérdését. A német halogatás komoly hullámokat vethet, hiszen Észak-Makedónia, amely éppen azért változtatta a görögök követésére meg az ország nevét, arra számított, a megállapodás után látványosan felgyorsul az EU-s integráció.

Albánia minden bizonnyal azért nem került napirendre, mert az országban hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl, s ennek következtében még a helyhatósági választások megrendezését is elhalasztotta a tiranai kormány.

A Bundestag legkorábban szeptember elején, a nyári szünet végeztével tűzheti napirendre az észak-macedón és albán EU-integréció ügyét. A Balkan Insight nevű internetes portál szerint a kérdés halogatása arra utal, hogy Hollandiához és Franciaországhoz hasonlóan Németország sem lelkesedik az unió további bővítéséért.

Zoran Zaev, a nyugati integrációt támogató szkopjei miniszterelnök szerint a késlekedés a nacionalista populista és oroszbarát pártok megerősödéséhez vezethet. Ilyen lett a jelenleg Magyarországon bujkáló volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki vezette nacionalista párt, a VMRO-DPMNE is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét