szerző:
MTI

Tömeges rendbontás miatt is eljárás indult, ez akár 15 év szabadságvesztéssel is sújtható.

Adminisztratív letartóztatást rendeltek 61 ember esetében a moszkvai bíróságok, 161 embert pedig pénzbírságra ítéltek az orosz fővárosban szombaton megtartott ellenzéki tüntetéssel kapcsolatban - közölte Uljana Szolopova, a moszkvai városi bíróság sajtótitkára kedden délután újságírókkal.

A hatóságoknál előre be nem jelentett akció résztvevői a hétvégén az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette. A szombati moszkvai belvárosi megmozdulás-sorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info szerint pedig 1373 embert vettek hosszabb-rövidebb időre őrizetbe. A tüntetők közül mintegy hetvenen sérültek meg gumibot-ütéstől vagy sokkolótól, de több rendőr is ápolásra szorult. Kedd estére a kórházakból minden sérültet kiírtak.

Szolopova szerint a tiltakozás során előállított személyekkel szemben a hatóságok 278 bírósági eljárást kezdeményeztek, a moszkvai helyhatósági választások ügyében megtartott tüntetés számos részvevője vidékről utazott a fővárosba. Hatósági személy elleni erőszak címén három büntetőeljárás indult a megmozdulás résztvevői ellen.

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) emellett

nyolctól 15 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható tömeges rendbontás miatt is büntetőeljárást indított.

A hatóság szerint az akcióra azt feltételezve hívtak fel a szervezők, hogy azon tömeges rendbontást provokálhatnak ki. Ennek eredményeképpen a részvevők "durván megsértették a közrendet", a rendvédelmi szervek tagjai ellen erőszakot alkalmaztak, átszakították a kordont és megbénították a forgalmat.

Az elzárásra ítéltek között több be nem jegyzett képviselőjelölt-aspiránsok is volt: Ilja Jasin, Konsztantyin Jankauszkasz, Ivan Zsdanov, Vlagyimir Milov és Dmitrij Gudkov. Milovra és Gudkovra 30, Jasinra kétszer 10 napi adminisztratív letartóztatást szabtak ki. A bírságok mértéke 10 ezer és 150 rubel közötti volt. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kedden a TVC fővárosi tévécsatornának nyilatkozva indokoltnak nevezte, hogy a rendfenntartók erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben és annak mértékét megfelelőnek ítélte meg. Szobjanyin a történteket "előre eltervezett és jól előkészített tömeges rendbontásnak" minősítette, és kifogásolta, hogy a városi törvényhozásba törekvő jelöltaspiránsok szerinte "durván megsértették a törvényt", mert már azt követően tiltakozásra szólítottak fel, hogy a bejegyzésükről döntés született.

Szobjanyin nehezményezte azt is, hogy a szervezők nem hajlandók elfogadni az számukra felajánlott helyszínt, a Szaharov sugárutat és ennél központibb helyen kívánnak demonstrálni. Kilátásba helyezte, hogy rendbontás esetén a hatóságok ismét keményen fognak fellépni.

A moszkvai rendőrség kedden előállította az elutasított képviselő-bejegyzések ellen szombatra tervezett újabb moszkvai ellenzéki tiltakozás szervezőjét, Mihail Szvetlovot, a libertariánus párt szövetségi tanácsának tagját is. A politikust azt követően vették őrizetbe, hogy a polgármesteri hivatal biztonsági osztályán egyeztetést folytatott a tervezett megmozdulásról. Szvetlov jogi képviselője szerint a politikust azzal vádolták meg, hogy ismételten megsértette a tüntetésekre vonatkozó törvényt azzal, hogy július 16-án részt vett egy nem egyeztetett megmozduláson, ami miatt  pénzbírsággal vagy 30 napos elzárással sújthatják. A moszkvai rendőrség már előre bejelentette, hogy a készülő, a hatóságokkal nem egyeztetett akciót törvénytelennek tekinti. Egyúttal arra szólította fel az állampolgárokat, hogy ne vegyenek részt rajta.

A szombati tüntetést eredetileg Alekszej Navalnij kezdeményezte, akit ezért 30 napos elzárásra ítéltek, a bíróság pedig most elutasította azt is, hogy orvosi kezelésre kiengedjék a fogdából, bár vasárnap kórházba szállították, miután furcsa tünetek jelentek meg rajta, orvosa szerint megmérgezhették

Közben a moszkvai városi választási bizottságnak az elutasításokat felülvizsgáló munkacsoportja kedden úgy döntött, hogy javasolja Szergej Mitrohin elutasított jelöltaspiráns, a liberális Jabloko párt politikai bizottsága tagjának bejegyzését. Mitrohin az Interfax szerint az első választásból kizárt politikus, akinek reklamációját kedvezően ítélték meg.

A moszkvai képviselői testület 45 mandátumának mindegyikéért átlagosan öt jelölt verseng. A fővárosi kerületi választási bizottságok 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. Az érintettek egyébként még a Központi Választási Bizottságnál és a bíróságon is megkísérelhetnek jogorvoslatot nyerni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négy kiló füvet találtak egy VIII. kerületi lakásban

Négy kiló füvet találtak egy VIII. kerületi lakásban

Az IKEA bemondta: heteken belül több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt

Az IKEA bemondta: heteken belül több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt

Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől

Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől

Kezdő F1-pilóták kíméljenek! McLaren Sennát árulnak Budapesten

Kezdő F1-pilóták kíméljenek! McLaren Sennát árulnak Budapesten

Felvette a kamera, ahogy szétveri a kaputelefont – videó

Felvette a kamera, ahogy szétveri a kaputelefont – videó

EU-s pénzből épültek lakóotthonok Hajdú-Biharban, de hónapok után is üresek

EU-s pénzből épültek lakóotthonok Hajdú-Biharban, de hónapok után is üresek