szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz helyhatósági választások után egyből akcióba léptek a hatóságok, és 39 városban kezdtek házkutatásokba ellenzékieknél.

Tömeges házkutatásokat folytattak le az orosz hatóságok csütörtökön az Alekszej Navalnij vezette orosz ellenzéki szerveződés irodáiban, a házkutatások 39 városban, legkevesebb 150 helyszínen zajlottak le – közölte Leonyid Volkov, Navalnij volt kampányfőnöke a Telegram üzenetmegosztón.

A Mediazona ellenzéki hírportál szerint a hatóságok pénzmosás gyanújára hivatkozva kutatták át a helyiségeket, és lefoglalták a műszaki berendezéseket, adathordozókat. A hatóságok korábban 1 milliárd rubel értékű pénzmosással gyanúsították meg a Navalnij által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványát. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.) Az érintetteket a központi Nyomozó Bizottság (SZK) tisztjei hallgatták ki.

A tömeges házkutatásokat négy nappal azt követően foganatosították, hogy az oroszországi helyhatósági választásokon a kormányzó Egységes Oroszország párt – amellett, hogy megőrizte országos dominanciáját – elvesztette mandátumainak egyharmadát a moszkvai képviselő-testületben. A hatalom pártja így is megőrizte többségét: a moszkvai városi közgyűlésben 25 képviselője ülhet a különböző ellenzéki erők 20 képviselőjével szemben.

A Kreml-ellenes erőknek a Navalnij által kezdeményezett "okos szavazás" rendszerének köszönhetően sikerült előretörnie. Ennek szellemében a politikai versenyből kizárt parlamenten kívüli ellenzék követői azokra a jelöltekre szavaztak, akiknek a legtöbb esélyük volt nyerni.

A Navalnij alapította korrupcióellenes alapítványnak a hatóságok azt is felróják, hogy több emblematikussá vált alakja, miután nem jegyezték be őket képviselő-jelöltnek, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseket szervezett. Ezeken kétezer tüntetőt vittek be a rendőrök, s közülük több százat megbírságoltak vagy adminisztratív elzárásra ítéltek.

Négy tüntetőre 2 és 3,5 év közötti szabadságvesztést szabtak ki hivatalos személy elleni erőszak címén, egy embert négy évre küldtek rács mögé a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok sorozatos megsértésére hivatkozva, egy blogger pedig öt évet kapott, amiért a bíróság szerint a rohamrendőrök gyerekei elleni erőszakra buzdított. További kilenc ember ellen tömeges rendbontás címén folyik bűnvádi eljárás.

A moszkvai képviselő-testületi választás során alkalmazott taktikus voksolás legnagyobb haszonélvezője egyébként a kommunista párt lett, amelynek fővárosi vezetője köszönetet is mondott ezért Navalnijnak. Az 5-ről 13 tagúra bővült kommunista frakció szerdán nyilatkozatban követelte a fővárosi tüntetések miatt elítélt személyek elleni eljárások beszüntetését, és sürgették, hogy fellépésükhöz a többi ellenzéki képviselő is csatlakozzon.

Ulan-Udéban a hatóságok csütörtökre virradóra füstgránátok bevetésével oszlattak fel egy tüntetést, amelynek részvevői a helyi, a hatalom pártjának képviselője által megnyert polgármester-választás megismétlését követelték. A Mongóliával határos Burjátföld székvárosában a harmadik napja tartó tiltakozások 15 részvevőjét vették őrizetbe.

A hatóságok szeptember 5-én a Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa és a Navalnij Live YouTube-csatorna moszkvai, két nappal később pedig az ellenzéki politikus vezette szerveződés szentpétervári irodáját kutatták át. A Navalnijhoz kötődő csoportok számláit augusztusban zárolták.

Az orosz parlament kedden úgy határozott, hogy Navalnij és politikai szövetségese, Ljubov Szobol tevékenységét vizsgálni fogja az a bizottság, amelynek feladata az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozás feltárása lesz. Szobol egyike azoknak a jelöltaspiránsoknak, akiket a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva nem engedtek elindulni a múlt vasárnapi moszkvai képviselő-választáson.

Alekszej Navalnij ellenzéki vlogger a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával. Tavaly az elnökjelöltség megszerzésével próbálkozott meg, de a Központi Választási Bizottság ettől eltiltotta, két, gazdasági ügyben született elmarasztaló ítéletre hivatkozva. Indulása elvileg lehetőséget szolgáltathatott volna a parlamenten kívüli orosz ellenzék összefogására.

A mozgósításra az online technikákat kiválóan alkalmazó politikus pártalapítási kísérletét több alkalommal megakadályozták. Őt magát több alkalommal adminisztratív elzárásra ítélték, hatóságilag nem engedélyezett tüntetések címén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Medvegyev szerint ők nyerték az orosz választásokat

A kalinyini urnazárással fejeződtek be vasárnap a helyi választások Oroszországban, amelynek eredményét Dmitrij Medvegyev miniszterelnök úgy jellemezte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt megőrizte "vezetői minőségét" és az ország első számú politikai ereje maradt.