szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már meg is nevezték őket. Egyikük a végrehajtó szerepét betöltő Küldöttek Tanácsának a tagja.

Két lehetséges jelölt is van Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjének a helyére, akit vasárnapra virradóra Szíriában egy amerikai légitámadás során likvidáltak. Az AFP által hétfőn megkérdezett szakértők szerint azonban mindkét jelöltnek nagy hiányossága, hogy egyikük sem iraki vagy szíriai.

Hisam al-Hasemi, az IÁ iraki szakértője szerint a két lehetséges jelölt Abu Otman et-Tunszi és Abu Szaleh ed-Dzsuzravi, vagy más néven Haddzs Abdalláh.

A tunéziai származású Tunszi az IÁ a súra tanácsának az elnöke, e politikai tanácskozó szervről keveset lehet tudni. A másik szaúdi állampolgár, aki a végrehajtó szerepet betöltő Küldöttek Tanácsának a tagja.

Hasemi rámutatott, hogy míg Bagdadi iraki volt, egyik lehetséges jelölt sem iraki vagy szíriai, márpedig az IÁ dzsihadistáinak többsége ezekből az országokból származik, így sokan elpártolhatnak a terrorszervezettől, ha e tényező figyelmen kívül hagyásával választják meg az új vezetőt.

Ajmen Dzsavád Tamimi egyetemi tanár szerint is Haddzs Abdalláh a lehetséges örökös, akit az IÁ-tól kiszivárgott iratokban Bagdadi helyetteseként emlegetnek. Tamimi úgy tudja, hogy Abdalláh életben van.

A lehetséges vezetők között emlegetik gyakran Abdalláh Kardast is, az iraki hadsereg volt tisztjét, aki együtt volt fogságban Bagdadival 2004-ben az amerikaiak dél-iraki Bucca fogolytáborában. Hasemi szerint azonban Kardas halálát 2017-ben bejelentették a családtagjai. Bárki legyen is Bagdadi utódja, nem lesz egyszerű a feladata, miután a terrorszervezet a katonai vereségei után kénytelen volt számos földalatti sejtre osztódni Irakban és Szíriában, ahol a káosz miatt nehéz a kommunikáció.

A "kalifátus" márciusi összeomlása után Bagdadinak belső vitával kellett szembenéznie stratégiai céljait illetően. Halála után valószínű, hogy az IÁ szövetségesei másnak fogadnak hűséget, vagy nem erősítik meg az utódnak a korábbi hűségesküt - vélte Nate Rosenblatt, az oxfordi egyetem kutatója. Az újabb szövetségek az IÁ-val rivális dzsihadista csoportok - a Hajat Tahrír es-Sám (az al-Kaida egykori szíriai szárnya), illetve a Húrasz ed-Din nevű szélsőséges kis szervezet - sorait erősíthetik Rosenblatt szerint.

Max Abrahms, a bostoni Északkeleti Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a 2014 óta gyakorlatilag láthatatlan Bagdadi utódlásának nem lesz nagy hatása a térségben, mivel "a döntéshozatal, a műveletek és a toborzás szintjén az IÁ sokkal decentralizáltabb volt, mint az al-Kaida. Amikor Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét szintén egy amerikai művelet során likvidálták, az ő pótlása sokkal fontosabb volt, mert nagyobb befolyása volt, és jóval központosítottabb szervezetet vezetett. Abrahms szerint "kevés dzsihadista szervezetnek van - ha egyáltalán van valamelyiknek - olyan bürokratikus szervezete, mint az IÁ-nak, amelynek így inkább szorosabbra kellene a sorait zárni, mint szétosztódni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége