Tetszett a cikk?

A szíriai-török határ közelében lévő Idlib tartományban halt meg Abu Bakra al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IS) alapítója és elsőszámú vezetője. Az első jelentések szerint az amerikai és kurd erők rajtaütöttek a Barisa nevű településen bujkáló terroristavezéren, s a mikor al-Bagdadi látta, hogy nincs esélye a menekvésre, felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt. Állítólag felesége és több gyermeke is életét vesztette. Trump szerint gyáván halt meg.

Az amerikai erők nyolc repülővel, illetve helikopterrel ütöttek rajta al-Bagdadi búvóhelyén, amiről úgy szereztek tudomást, hogy az iraki hatóságok több mint egy hónappal ezelőtt őrizetbe vettek egy Bagdadi környezetéhez tartozó nőt és egy férfit.

A BBC beszámolója szerint Bagdadi és a kíséretében lévő személyek a török határ felé próbáltak szökni, ám az amerikai különleges erők tagjai megakadályozták tervük végrehajtását.  

Az al-Bagdadi haláláról beszámoló amerikai elnök, Donald Trump köszönetet mondott Oroszországnak, Törökországnak, Szíriának, Iraknak, valamint a szíriai kurdoknak, akik állítólag fontos szerepet játszottak a terroristavezér búvóhelyének megtalálásában.

„Az után halt meg, hogy látta, zsákutcába jutott. Halála előtt sírt és üvöltözött. A bűnöző, aki megpróbált másokat megfélem

líteni, élete utolsó pillanatait szörnyű félelemben, és pánikban élte le” – mondta az al-Bagdadi halálát bejelentő Donald Trump. Az amerikai elnök hozzátette: egy amerikai katona sem halt meg, viszont a rajtaütés során nagyon sok értékes dokumentumot találtak a támadók.

Az akció egyes részleteiről egy videót is közzétettek, ezen egy lerombolt épület, illetve egy hatalmas kráter látható.

Az akció egy légicsapással kezdődött, ezt követően az amerikaiak betörtek a házba, ahol tűz fogadta őket. Trump hozzátette, hogy két  nő is meghalt az akcióban, ők is robbanómellényt viseltek, ám nem volt idejük azt aktiválni. Az amerikaiak állítólag már legalább egy hónapja tudták, merre bujkál az IS-vezér, ám Trump csak egy héttel ezelőtt adta ki az engedélyt az akcióra.

©

A 48 éves Bagdadi valódi neve Ibrahim Avad al-Badri volt és a világ akkor szerzett tudomást létezéséről, amikor 2014 júniusában bejelentette, hogy Irak és Szíria területén létrehozta kalifátusát, az Iszlám Államot. Al-Bagdadi állítólag 2003-ig egy Bagdad környéki mecset imámja volt, s állítólag akkor radikalizálódott, amikor több társával együtt amerikai fogságba került. Amerikai források szerint al-Bagdadi jó szervező, viszont kimondottan kegyetlen hadvezér volt.

A terroristavezér 2015 tavaszán életveszélyes sérüléseket szenvedett egy amerikai légicsapásban. Sebesülése annyira súlyos volt, hogy összehívtak egy tanácskozást, hogy kiválasszák utódját. Utoljára idén áprilisban jelent meg az Iszlám Állam médiumában, és arról tájékoztatta híveit, hogy az Irak és Szíria területén kikiáltott kalifátus komoly veszteségeket szenvedett.

Az amerikai külügyminisztérium 2017-ben 25 millió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki információt szolgáltat a férfi elfogásához vagy megöléséhez.

A mostani akció hasonlított ahhoz a 2011-es támadáshoz, amelynek során az amerikai különleges erők tagjai Oszama bin-Ladennel, az al-Káida terrorszervezet vezetőjével végeztek Pakisztánban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Megölték Oszama bin Ladent – Nagyítás-fotógaléria

Az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet szaúdi származású vezetőjét amerikai katonák ölték meg a pakisztáni Abbotábádban május 1-jén. Bin Laden vezetésével tervelték ki és irányították többek közt az Egyesült Államok elleni legsúlyosabb, 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat is, melyekben több mint háromezer embert vesztette életét.

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról