szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök kabinetfőnöke után Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt. Christian Cardona gazdasági miniszter pedig közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Cardonát szombaton kihallgatta a rendőrség, azután döntött úgy, hogy felfüggeszti miniszteri munkáját. A politikus kijelentette, hogy semmi köze az ügyhöz, de miután a rendőrség további felvilágosítást vár tőle, a kormány tájékoztatása szerint „nemzeti érdekből kötelességének érezte, hogy ezt a lépést megtegye”.

A nyomozók igyekeznek kideríteni, hogy ki állhatott Caruana Galizia meggyilkolása mögött. Az 53 éves oknyomozó újságírót 2017. október 16-án robbantották fel autójában, a merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt leleplező cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Egyes esetekben a máltai kormány, illetve Joseph Muscat kormányfő és családja is érintett volt, és Keith Schembri kabinetfőnök és Konrad Mizzi neve is felvetődött.

Rendőrségi források szerint a nap folyamán kihallgatták az ügyben Schembrit is, aki 2013 óta volt a miniszterelnök kabinetfőnöke. Mizzi és Schembri egyaránt tagadta, hogy köze volt a bűntényhez.

Schembrit a rendőrség azért akarta kihallgatni, mert pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenechhez. A máltai üzletember egy olyan üzleti csoport igazgatója és társtulajdonosa, amely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

2017 februárjában – mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották – Caruana Galizia egy rejtélyes dubaji vállalatról írt, amelyet a Panama-papírok alapján máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Azt már nem tudta kideríteni, hogy kié volt a 17 Black nevű cég. A Reuters hírügynökség később fényt derített rá, hogy Fenech a tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint – amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek bukkantak rá – a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Schembri tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt (mintegy 600 millió forintot) követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak arról, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem volt információjuk. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait