szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarázkodásra kényszerült a Vatikán XVI. Benedeknek a papi nőtlenség kérdését érintő írása miatt, amelyet a nyugalmazott pápa tudomása nélkül hoztak nyilvánosságra.

A nyugalmazott katolikus egyházfőhöz közeli forrásoktól a vatikáni tudósítók úgy értesültek, hogy a korábbi pápa feljegyzéseket írt a papi hivatásról, amelyeket vázlat formájában, „olvasásra” Robert Sarah guineai bíborosnak is átadott. Arról azonban nem tudott, hogy az írásokat kiadják könyvként. Meglepetés volt tehát, hogy részletek láttak napvilágot a kötetből, amely egy francia kiadónál jelenik meg szerdán a bíboros és a volt pápa mint szerzőpáros neve alatt.

Sarah bíboros ugyanakkor azt állítja, hogy a XVI. Benedek neve alatt publikált fejezeteket valóban a nyugalmazott pápa írta. A Twitter-oldalán nyilvánosságra is hozott több levelet, amelyekben a nyugalmazott pápa arról írt, hogy örömmel vette Sarah felkérését arról, hogy összefoglalja gondolatait a papi létről, különös tekintettel a cölibátusra. Gondolatait hét oldalban vetette papírra, a szöveget pedig Sarah megszerkesztette. A pápa azt is jelezte, hogy hozzájárul annak felhasználásához.

A Le Figaro című francia napilap előzetes cikke szerint a könyvben

a nyugalmazott pápa „nem maradhatok csendben” jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezi.

A kérdés aktuálisnak számít, mivel Ferenc pápa iránymutató dokumentum kiadására készül a tavaly októberben, a Vatikánban rendezett pánamazóniai püspöki tanácskozás témáiról. A szinódus záródokumentuma többek között felvetette, hogy a rendkívüli paphiánnyal küzdő amazóniai régióban olyan nős férfiakat is pappá lehessen szentelni, akik már állandó diakónusként szolgálnak.

A szentszéki sajtóközpont vezetője a cikkre közleménnyel reagált, majd a Szentszék kommunikációs igazgatója, Andrea Tornielli a l'Osservatore Romano szentszéki napilapban jelentette ki, hogy Ferenc pápa nem kívánja eltörölni a cölibátust. A L'Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) lapja hozzátette, Ferenc pápának „esze ágában sincsen módosítani” a cölibátust, ebben a kérdésben „nincsen megosztottság az egyházban” – hangsúlyozta az újság.

A legnagyobb olasz napilapnak, a Corriere della Serának nyilatkozó Gerhard Ludwig Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció volt prefektusa úgy nyilatkozott, hogy „nincsen két pápánk, egy pápa van, Ferenc pápa”. Megjegyezte, hogy a papi cölibátus elvének „megsemmisítése veszélyes lehet az egész egyház számára”. Eugenio Coter bolíviai apostoli helynök elmondta, hogy a diakónusok papi szolgálatának erősítése olyan területeken merült fel, ahol egy 10 ezer négyzetkilométeres területen 260 ezer hívőt a jelenlegi 13 pap alig tud ellátni.

Megszavazták a püspökök: kérik Ferenc pápát, hogy nős férfiak is lehessenek papok

Az amazonasi térség püspökeinek többsége szerint olyan kevés a pap, hogy a cölibátus részleges feloldását javasolják, de csak példás családapák lehetnének felszentelt papok.

A baloldali La Repubblica úgy látta, a nyugalmazott pápának „csapdát állítottak”, hogy az egyház konzervatívabb körei ily módon befolyásolják a jelenlegi egyházfő döntéseit. Az újság még azt is megkérdőjelezte, hogy XVI. Benedek önálló írásra képes lenne. A La Stampa szerint a Vatikán „egyre szűkebbnek bizonyul két pápa számára”.

Az áprilisban 93. évét betöltött XVI. Benedek 2013. február 11-én jelentette be lemondását, és maga rendelkezett arról, hogy megtartja fehér színű pápai ruháját, felveszi a „nyugalmazott pápa” nevet, és a Vatikánban, egy kolostorban ugyan, de utódja közvetlen közelében marad. Kánonjogi megoldást a vatikáni reformokon dolgozó bíborosi tanács (C6) körvonalazhat, mivel nem kizárt, hogy hasonló helyzet – egy beiktatott pápa és egy lemondott pápa együttesével – megismétlődhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása