szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

XVI. Benedek hiába ígérte meg visszavonulásakor, hogy csendben marad, most mégis markánsan kritizál egy lépést, amelyet Ferenc pápa még csak fontolgat.

Aggodalmát fejezte ki a hivatalából 2013-ban visszavonult XVI. Benedek pápa, hogy utója azt fontolgatja, házas férfiakat is pappá szentelhetnek a katolikus egyházban.

A kérdés az Amazonas-régióval kapcsolatban merült fel, ahol a civilizációtól távoli területeken kritikus a paphiány.

2019 októberében a vatikáni Amazonas-zsinat megszavazta azt a javaslatot, hogy nős férfiak is lehessenek papok Amazónia eldugott vidékein.

A visszavonult pápa most Robert Sarah bíborossal közösen írt könyvben szólalt fel a papi nőtlenség védelmében.

XVI. Benedek szerint a cölibátusnak immár több száz éves hagyománya van a katolikus egyházban, és kiemelten fontos, mert lehetővé teszi, hogy a papok a feladataikra koncentrálhassanak.

A 92 éves visszavonult egyházfő szerint “lehetetlen párhuzamosan teljesíteni mindkét hivatást" (azaz a papság és a házasság - a szerk.).

A Vatikán hivatalosan még nem nyilatkozott a könyvről, amelyből a francia Le Figaro közölt részleteket a hétfői megjelenés előtt. Vatikáni kommentátorok viszont meglepetésüknek adtak hangot, szerintük problémás, hogy lemondása után Benedek pápa beavatkozik egy ilyen fontos kérdésbe.

Massimo Faggioli, a Villanova Egyetem történésze és teológusa szerint nem arról van szó, hogy XVI. Benedek hosszú hallgatás után megtörte a csendet, hiszen ő és a környezete soha nem tartotta magát igazán a hallgatáshoz a lemondását követően. A történész-teológus szerint ez az eset viszont súlyos határátlépés. 

Joshua McElwee, a National Catholic Reporter újságírója hihetetlennek nevezte a volt pápa beavatkozását egy olyan ügybe, amelyet Benedek utódja, a jelenleg hivatalban lévő Ferenc pápa éppen fontolgat.

600 éve Benedek pápa volt az első egyházfő, aki lemondott. Visszavonulásakor a konzervatív XVI. Benedek megfogadta, hogy gyenge egészségi állapotára tekintettel “távol marad a világtól”. Ennek ellenére azóta több cikkben, könyvben és interjúban adott hangot a progresszívebb Ferenc pápáétól eltérő véleményének. Benedek jelenleg is a Vatikánban él, egy korábbi kolostor falai között.

(BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy