szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idős férfi Lombardiából utazott haza, Magyarországról a nagylaki határátkelőn lépett ki. Vele együtt már hat diagnosztizált eset van Romániában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szerdán rögzített két új esettel hatra emelkedett a Romániában észlelt koronavírusos fertőzések száma.

A kórokozót legutóbb egy 16 éves temesvári fiúnál és egy 71 éves suceavai férfinál mutatták ki. A temesvári tinédzser minden bizonnyal a 47 éves nagybátyjától kapta el a fertőzést.

A férfi együtt repült Olaszországból Temesvárra azzal a 38 éves helybeli nővel, akinél múlt pénteken észlelték a kórt. Mindhármukat a temesvári járványkórházban tartják megfigyelés alatt. A férfi és a fiú tünetmentes, a férfi szerdai leleteiben már nem is tudták kimutatni a COVID-19-et.

Egy idős suceavai férfi autóbusszal tért vissza Magyarországon keresztül Romániába pénteken az olaszországi Lombardia egy olyan településéről, ahol korábban nem regisztráltak koronavírusos megbetegedéseket. Az autóbusz Nagylaknál lépett be Romániába – közölte Nelu Tataru egészségügyi államtitkár. A férfi kedden észlelte magán a betegség tüneteit, ezért beutalták a suceavai megyei kórházba. A koronavírusteszt pozitív eredménye után a jászvásári járványkórházba vitték.

A hatóságok valamennyi esetben próbálják felmérni, hogy a fertőzöttek kivel kerültek kapcsolatba az elmúlt napokban, és újabb vizsgálatokat rendelnek el.

Az orvosok már három nappal ezelőtt gyógyultnak nyilvánították azt az Gorj megyei fiatalembert, akinél a múlt héten először észlelték Romániában a koronavírusos fertőzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Használt cipőket is árulni fog a Nike

Használt cipőket is árulni fog a Nike

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra