szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A folyosó fala mellett, a padlón hevernek az emberek Spanyolország egyik legjobban felszerelt kórházának sürgősségi osztályán – ezt örökítette meg az a videó, amely futótűzként terjed újabb figyelmeztetésként: ennyire extrém terhelést okoz az egészségügyi ellátórendszernek az új koronavírus terjedése.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A spanyol egészségügyi minisztérium elismerte, hogy a felvétel – amelyet az Eleonóra infánsnőről elnevezett kórházban rögzítettek – valódi. A videó a péntek esti állapotokat mutatja.

Az El Mundo azt írja, a tárca szerint mostanra új bútorokat vittek az intézménybe, amely így már újra a "legjobb körülményeket tudja biztosítani".

A lap megszólaltatott egy, a kórházban dolgozó nővért, aki arról beszélt, hogy a hétvégén elképesztő mennyiségű beteg érkezett hozzájuk, de ő is elismerte, hogy az ellátás körülményei vasárnapra javultak.

Hétvégén egy másik intézményben, a Leganésban található Severo Ochoa Kórházban is rengetegen kényszerültek a folyosókon vizsgálatokra várakozni. Emiatt a városi sportcsarnokot sebtében szükségkórházzá alakították, ahol 70 ágyat állítottak fel.

Spanyolországban vasárnapról hétfőre 462 ember halt meg az új koronavírus okozta megbetegedésben, így a halálos áldozatok száma 2182-re emelkedett. Az igazolt fertőzések száma meghaladta a 33 ezret.

A múlt héten a legnagyobb bergamói kórházban forgatott drámai riportot a Sky News stábja.

Videó Bergamo kórházából: "Erre készüljetek!"

Olyan, mint egy háborúban: választanunk kell, hogy kit gyógyítsunk meg - mondta el nyíltan a Corriere által megszólaltatott lombardiai orvos, aki a legfontosabb óvintézkedésként azt javasolja, hogy mindenki maradjon otthon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!