szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Holttesteket és segítség nélkül hagyott időseket találtak a spanyol katonák, amikor idősotthonokat ellenőriztek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A katonaság feladata lett Spanyolországban, hogy az idősotthonokat fertőtlenítsék. A katonák több intézményben megdöbbentő helyzettel szembesültek.

A BBC tudósítása szerint ugyanis 

az ápolók sok helyen magukra hagyták az embereket.

Többeknek már csak a holttestét találták meg a katonák, mások segítség nélkül szenvedtek az otthonokban.

Drámai videó egy madridi kórházból: földön fekve várják az ellátást a betegek

A folyosó fala mellett, a padlón hevernek az emberek Spanyolország egyik legjobban felszerelt kórházának sürgősségi osztályán - ezt örökítette meg az a videó, amelye futótűzként terjed újabb figyelmeztetésként: ennyire extrém terhelést okoz az egészségügyi ellátórendszernek az új koronavírus terjedése.

Madridban eközben már egy jégpályát is átalakítottak, hogy ott tároljanak holttesteket, amíg nem tudnak eltemetni minden áldozatot.

Margarita Robles honvédelmi miniszter azt közölte: a kormány szigorú és hajthatatlan lesz, amikor számonkérik azokat, akik az idősotthonok lakóit nem látták el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!