szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány egy újabb, őszi hullámának kockázata miatt előrébb hozhatják a parlamenti választások időpontját Horvátországban - írták horvát lapok vasárnap. Szlovénia nem enyhít a korlátozásokon a május 1-jei ünnepekig.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Májusban feloszlathatják a parlamentet és még júliusban kiírhatják a választásokat - írta kormányzati forrásokra hivatkozva a Vecernji List című horvát napilap. Ezt azzal magyarázták, hogy a járvány kezelése miatt nőtt a kormány népszerűsége, ami a nyári turizmus kiesésével és a gazdaság lassulásával gyengülhet. Másik okként azt említették, hogy a kabinet attól tart, hogy őszre nőhet egy újabb fertőzési hullám kockázata, ami miatt lehet, hogy át kell vinni a következő évre az általános választásokat, ez pedig jogi kérdéseket vetne fel. A kormány mandátuma október 14-én jár le, az alkotmány szerint a választásokat december végéig meg kell tartani. A lap értesüléseit hivatalosan nem erősítette meg a kabinet.

Horvátországban lassul a járvány, Zágráb ezért hétfőtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt 14-el - héttel többel, mint egy nappal korábban -, 2030-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt egy halálesettel 55-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1103 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 23 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 30 213 koronavírus-tesztet végeztek.

Egy hétig még marad a szigor Szlovéniában

Eközben a szomszédos Szlovéniában egy nap alatt 8-cal - héttel kevesebbel, mint az azt megelőző nap -, 1396-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 82-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 48 973 koronavírus-tesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 23-at ápolnak intenzív osztályon.

Milan Krek, a közegészségügyi intézet igazgatója a válságkabinet vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy néhány szigorúbb intézkedés, mint a lakhelyelhagyási tilalom, biztosan érvényben marad a május 1-jei ünnepekig, vagyis május 2-ig. Szlovéniában kétnapos a munka ünnepe. Mint mondta, nem történhet meg az, ami húsvétkor, hogy egyesek a szigorú intézkedések ellenére megszegték a kijárási korlátozásokat, amely később a fertőzések esetszámának növekedéséhez vezetett. Felszólított mindenkit, hogy maradjon otthon.

Elég egy tömeges összejövetel a természetben vagy valamilyen zárt térben, amely két hét múlva azt eredményezheti, hogy ismét 50 megbetegedést regisztrálnak majd naponta - hangsúlyozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet