szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az őszinte nyilvános vita és a békés párbeszéd segíthet szilárd és tartós békét teremteni az amerikai társadalomban, biztonságot, esélyegyenlőséget és méltóságot mindenki számára – írta David Cornstein.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Közleményt adott ki az Egyesült Államok budapesti nagykövete a George Floyd halála után kialakult helyzetről. David Cornstein úgy látja, hogy a férfi értelmetlen halála „átütő erővel emlékeztet minket arra a hosszú küzdelemre, amelyet az Egyesült Államok állampolgárainak egyenlőségéért folytat – nők és férfiak, feketék, fehérek vagy barnabőrűek, gazdagok és szegények egyenlőségéért”.

A nagykövet szerint „a létező egyenlőtlenségeket, legalábbis részben, azzal kell elkezdenünk orvosolni, hogy bíróság elé állítjuk az elkövetőket. A bűnösök felelősségre vonása már megkezdődött Minneapolisban.”

Úgy fogalmazott:

amerikai állampolgárként és régi New York-i lakosként fájdalmas látnom, hogy még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban, és hogy a rasszizmus még mindig társadalmi probléma az Egyesült Államokban. Az is bánt, hogy az USA-ban sokan békés párbeszéd helyett az erőszakhoz folyamodnak.

Cornstein kijelentette: „Minden élet elvesztése tragédia. Legyen az rendőrségi brutalitás áldozata vagy egy rendőrtiszt, aki mások védelmezése közben veszíti életét, vagy egy békés tüntető, akinek azért kell meghalnia, mert mások erőszakot alkalmaznak: mindannyian arra emlékeztetnek minket, hogy a szélsőségesség nem megoldás semmire. A reményt azonban nem adhatjuk, és nem is adjuk fel.”

Az égő kanócra öntöttek egy hordó olajat az USA-ban

„Az egyik emberem odajött hozzám, és azt mondta: Elnök úr, megpróbálták elkapni Oroszországgal, de az nem igazán működött. Nem jártak sikerrel. Aztán az alkotmányos felelősségre vonás volt a kacsa. Ez pedig most az új kacsájuk" - mondta Donald Trump amerikai elnök február végén a koronavírusra utalva.

A nagykövet idézte Martin Luther Kinget, aki „ékesszólóan beszélt arról a közös erőfeszítésünkről, hogy egyre magasabbra törjünk." Számtalanszor elmondta: „Az erkölcsi világegyetem íve hosszú, ám az igazság felé hajlik.”

Hozzátette még: „alapvető szabadságjogaink teszik az Egyesült Államokat nyitott nemzetté. Ma még kevésbé próbáljuk elrejteni a társadalmunk előtt tornyosuló kihívásokat a világ elől. Ellenkezőleg, pontosan az őszinte nyilvános vita és a békés párbeszéd az, ami segít nekünk abban, hogy szilárd és tartós békét teremtsünk az amerikai társadalomban, csakúgy, mint biztonságot, esélyegyenlőséget és méltóságot mindenki számára.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!