szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merénylet történt Karacsi kiemelten őrzött zónájában.

Fegyveresek támadták meg a pakisztáni értéktőzsde épületét Karacsiban hétfőn, a négy támadót megölték, de két őr és egy rendőr is meghalt.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint különleges rendőri egységek érkeztek a helyszínre, amelyet jelenleg a tűzszerészek vizsgálnak át.

Ghulam Nabi Memon, a legnépesebb pakisztáni város rendőrfőnöke azt mondta, hogy a támadók egy személyautóval érkeztek a tőzsde épületéhez, a BBC szerint egy ezüst Toyota Corollával.

A CNN idézi Abid Alit, a Pakisztán Értéktőzsde igazgatóját, aki arról számolt be, hogy a támadók először egy gránátot dobtak be az épületbe, majd válogatás nélkül elkezdtek mindenkire lőni. A helyi sajtó azt írta, hogy az épület a város kiemelten őrzött zónájában fekszik, ahol több pénzintézet székháza is található.

A helyszínen egy rendőrtiszt elmondta, hogy a támadóknál élelmiszeradagokat is találtak, ami arra utal, hogy elhúzódó ostromra készülhettek.

A pakisztáni tőzsde a Twitteren legutóbb még azt írta, továbbra is feszült a helyzet az épületnél, ahol a tőzsde emberei a biztonságiak segítségével igyekeznek úrrá lenni a kialakult helyzeten.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért. Pakisztán belső nyugalmát régóta mérgezik a szélsőséges iszlamista csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyek az utóbbi években azonban veszítettek korábbi lendületükből.

Vasárnap közölte a pakisztáni hadsereg, hogy lelőttek egy újabb – idén már kilencedik – indiai kémdrónt a vitatott hovatartozású Kasmír felett.

A tájékoztatás szerint a légi megfigyelést végző eszköz 850 méterre behatolt a pakisztáni és indiai Kasmírt elválasztó vonal pakisztáni részére.

A régióban az elmúlt időben rendszeresek voltak a határvillongások, amelyek száma tovább növekedett azután, hogy az indiai kormány 2019 augusztusában visszavonta a muszlim többségű Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát, a lépés Pakisztán szerint törvénytelen volt.

Június elején négy pakisztáni vesztette életét, amikor indiai határőrök a vitatott hovatartozású völgy falvait vették tűz alá néhány nappal azután, hogy összecsapások robbantak ki indiai és kínai katonák között ugyanebben a régióban.

India és Pakisztán a két ország 1947-es függetlenné válása óta több háborút is vívott az azóta is rendezetlen hovatartozású térség miatt, amelynek északkeleti részén, Ladakhban Kínának is vannak területi követelései, ahol az elmúlt hetekben szintén villongások alakultak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Látszik, ahogy a pakisztáni utasszállító a házakra zuhan

Az észak-pakisztáni Lahorból a déli Karacsiba érkező járat kapitánya - a feltételezések szerint - azért nem landolt elsőre, mert a futóművet nem tudta leereszteni. Az RTL által bemutatott biztonságikamera-felvételen azonban úgy tűnik, hogy másodszorra már minden rendben volt a szerkezettel.