Tetszett a cikk?

Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye.

50,4 % - 49,6%. Az Ipsos intézet kikérdezéses felmérése szerint ilyen arányban győzte le Andrzej Duda, a hivatalban lévő lengyel köztársasági elnök, a kormányzó jobbboldali Jog és Igazságosság párt jelöltje Rafal Trzaskowski varsói főpolgármestert, akit a 2007 és 2015 között kormányzott Polgári Platform indított. De ez még változhat. A részvétel a legmagasabb volt 1990 óta: 69%.

Először is ilyen kis különbség esetén (sejthető volt, hogy ez lesz a helyzet) a tényleges eredmény eltérhet az exit poll által kimutatottól. Másrészt meg kell várni a külföldi szavazatokat: több mint félmillió külföldön élő lengyel állampolgár szavazott, miközben a bevezetőben idézett felmérési adatok 200 000-nél kisebb különbséget mutatnak. Márpedig két hete külföldön – az akkor még csak 311 000 szavazatból – Trzaskowski 48%-ot, Duda 21%-ot kapott. Harmadrészt lehetnek választópolgári panaszok és helyenként újraszámolási kérések, amelyek esetén a Legfelső Bíróság is szerephez jut.

Andrzej Duda 9 óra után máris győzelmi beszédet mondott, de a rendkívül durva hangú kampány után, amelyben neki személyesen is része volt, megbékélést is hirdetett, és személy szerint kézfogásra hívta az általa hetek óta mindennek lehordott ellenjelöltet. Ő erre fél 10-ig nem reagált, de azt mondta: szerinte végül ő fog győzni.

Ha hétfőn – de lehet, hogy csak kedden – kiderül, hogy valóban Andrzej Duda marad az államfő, akkor az eddigi nacionalista, elzárkózó politika folytatására lehet számítani. Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke, aki azt ország tényleges irányítója, máris beígérte a független igazságszolgáltatás további „reformját”, ami valójában rombolást jelent, és azt, hogy a külföldi médiát lengyel magántőke kezébe juttatják, mert ezek a lapok és egy országos kereskedelmi televízió – amelyek újságírói, szerkesztői természetesen lengyelek – kritikus szemléletükkel szerinte idegen beavatkozást jelentenek a szuverén Lengyelország belügyeibe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirosimában azt hitték, vége a világnak – 75 éve dobták le az első atombombát

Hirosimában azt hitték, vége a világnak – 75 éve dobták le az első atombombát

Gyurcsány Kósánéra emlékezve mondta el, hogy az édesanyja is elhunyt

Gyurcsány Kósánéra emlékezve mondta el, hogy az édesanyja is elhunyt

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM

Százmilliós büntetést kapott a BioTech USA és a JLM