szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy ügyvéd házaspár a háza előtt vonuló tüntetők miatt kapott fegyver után. Az ügyészség szerint kockáztatták a demonstráció békés jellegét.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Letartóztatták jogtalan fegyverhasználatért azt a házaspárt, amely június végén pisztolyt, illetve karabélyt fogott a házuk előtt elvonuló tüntetőkre St. Louisban – írja a BBC. Marky és Patty McCloskey azt állítják, azért fogtak fegyvert a demonstrálókra, mert veszélyben érezték magukat.

A tüntetők St. Louis villanegyedébe vonultak, hogy a polgármester, Lyda Krewson ellen tiltakozzanak, amikor az incidens történt. A George Floyd halála miatt kezdődő tüntetéshullám része volt a St. Louis-i tiltakozás is. A demonstráció előzménye az volt, hogy a polgármestertől a rendőrség anyagi forrásainak a megvonását követelték többen is, mire válaszul Krewson közzétette a kérvényezők névsorát.

Az ügyvéd házaspár azt követelte a tüntetőktől, hogy takarodjanak a házuk elől, mert az szerintük magánterület. A St. Louis-i kerületi ügyész kezdte el kivizsgálni az ügyet, és arra jutott: azzal, hogy a nő és a férfi fegyvert fogott, a tüntetés békés jellegét kockáztatta. A rendőrség több lőfegyvert is talált a házukban.

Mike Parson, missouri kormányzója bejelentette, hogy kész kegyelmet adni a házaspárnak, ha az ügy eljut odáig, mert nem gondolja, hogy börtönbe kellene menniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már egymilliárd hirdetést adtak fel a Vaterán

Már egymilliárd hirdetést adtak fel a Vaterán

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq