szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A beismerésnek az Egyesült Arab Emírségek és Izrael békemegállapodása alapozott meg.

A szudáni külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy kapcsolatot tart fenn Izraellel. A beismerést azután tették, hogy az Egyesült Arab Emírségek a múlt héten bejelentette, tető alá hoztak egy megállapodást, amellyel lényegében normalizálják a kétoldalú viszonyt. Az Öböl-állam mindössze a harmadik arab ország, amely teljes értékű diplomáciai viszonyt létesít Izraellel a zsidó állam 72 évvel ezelőtti megalapítása óta.

A szudáni külügyi szóvivő bátornak nevezte az Egyesült Arab Emírségek döntését. Szavai szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy tartós béke legyen a térségben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Twitter-üzenetben üdvözölte a szudáni nyilatkozatot. 

Izraeli tisztségviselők februárban beszámoltak arról, hogy Netanjahu és Abdelfattáh el-Burhan, a Szudánt átmenetileg irányító katonai tanács vezetőjének ugandai találkozóján megállapodás született arról, hogy megkezdik a kapcsolatok normalizálását. Burhan elismerte, hogy találkozott Netanjahuval, de visszafogottan nyilatkozott. Kiemelte, hogy Szudán álláspontja változatlan a palesztinok ügyében.

A Szudánt évtizedeken át vaskézzel irányító Omar el-Besir 2019-es bukásáig Kartúm az Izraellel szemben az egyik leginkább keményvonalas álláspontot képviselte az egész muszlim világban.

A képen a szudáni külügyminisztérium épülete látható, illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Élet+Stílus

Szudánban betiltják a női nemiszerv-csonkítást

Szudánban erősítik a nők jogait, a többi között azzal, hogy betiltják a női nemiszerv-csonkítást, emellett engedélyezik az alkoholfogyasztást is a nem muszlimok számára - jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban.

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak