szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A férfi állítólag két verekedő nőt választott szét, amikor a rendőrök kiérkeztek.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Tüntetések törtek ki Wisconsin államban, miután rendőrök hátbalőttek egy fekete férfit. A Kenosha nevű, százezer lakosú városban a rendőröket állítólag egy családon belüli konfliktushoz hívták ki. Hogy pontosan mi történt, az egyelőre nem derült ki. A Twitteren a szomszédokra hivatkozva többen azt írták, hogy Jacob Blake két verekedő nőt választott szét, amikor a rendőrök kiérkeztek.

Ami ezután történt, az már látszik a videókon: a férfi megpróbált beszállni az autójába, mire a háta mögött álló rendőr lőni kezdett. A videón hét lövés hallatszik – az nem egyértelmű, hogy a három rendőr közül hányan lőttek.

Aki a környéken volt, azt hihette, hogy Blake meghalt – elnézve a videót ezen nem csodálkozhatunk –, de a rendőrség azt közölte a CBS-szel, hogy életben van, Milwaukee-ba szállították kórházba. Egy helyi újságíró Blake testvérével beszélt, aki szerint a testvére még az életéért küzd. Kenoshában tüntetések kezdődtek.

A történteket az állam kormányzója is elítélte. "Tiltakozunk amiatt, ha a hatóságok túlzott erőszakot alkalmaznak a feketékkel szemben Wisconsinban, és helytelenítjük az indulatok elszabadulását" – írta közleményében Tony Evers. Az esetet az állam igazságügyi minisztériuma fogja kivizsgálni, amely közölte, hogy az érintett rendőröket ideiglenesen felmentették a munkavégzés alól.

A tavasz végén hatalmas tüntetéssorozat indult meg az egész Egyesült Államokban, miután a Wisconsinnal szomszédos Minnesotában George Floyd meghalt. A férfit négy rendőr vitte földre, majd egyikük közel kilenc percen át térdelt a nyakán. Az azóta nyilvánosságra hozott felvételek szerint Floyd együttműködő volt a rendőrökkel, amikor igazoltatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Windows 10 van a gépén, most kattintson rá, ön is megkaphatta az új csomagot

Ha Windows 10 van a gépén, most kattintson rá, ön is megkaphatta az új csomagot

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek