szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A migráció kérdésében Európa nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot – figyelmeztetett a görög miniszterelnök azután, hogy leégett a leszboszi menekülttábor.

Több uniós segítséget követelt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a migráció kezeléséhez a vasárnap Thesszalonikiben tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint a Leszbosz szigetén leégett moriai menekülttábor egyes lakói megpróbálták megzsarolni kormányát azzal, hogy szándékosan felgyújtották a létesítményt. Mint mondta, a történtek lehetőséget nyújtanak az Európai Uniónak arra, hogy javítson azon, miként kezeli a migrációt.

Tragédia volt (Moria felgyújtása). Borzalmasak voltak a felvételek. Figyelmeztető csengő volt mindenki számára, hogy érzékenyebbé váljunk. Európa nem engedhet meg egy újabb kudarcot a migrációs kérdésben”

– magyarázta Micotákisz.

Leégett a leszboszi menekülttábor

Többen füstmérgezést kaptak, a lakókat evakuálni kellett Leszboszon, miután leégett a Moria menekülttábor. A tábor nagy része elpusztult, ezrek maradtak fedél nélkül.

A görög kormányfő hangsúlyozta, hogy kapcsolatba lépett Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a tűz következtében fedél nélkülivé vált több mint 12 ezer menedékkérő legalább egy részének befogadásáról. Egyben bejelentette egy új, állandó menekültügyi központ építését a görög égei tengeri szigeten. „Lehetőséget akarunk kovácsolni a problémából. Európának sokkal jobban részt kell majd vennie az új központ vezetésében” – tette hozzá.

©

A görög hadsereg egy volt katonai lőtéren emel sátrakat a menedékkérők számára nagyjából négy kilométerre a leégett tábor területétől. Micotákisz szerint vasárnap estig hozzávetőleg ezer embert helyeznek el a sátrakban, de még napokig fog eltartani mindenki áttelepítése. Hozzáfűzte, hogy koronavírus-tesztet hajtanak végre mindenkin, aki az új táborba érkezik. Mint mondta, eddig öt új esetet azonosítottak.

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt. Aggodalomra ad okot az is, hogy a felfordulásban nyoma veszett annak a legalább 35 táborlakónak, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten.

Gerald Knaus: az EU a külső határokon eltekint a jogállami normáktól

Az EU-török menekültügyi megállapodás szellemi atyja úgy látja a Moria tábort elpusztító tűz után, hogy Görögországban szándékosan tartják rettenetes körülmények között a menedékkérőket, mert mindenkit el akarnak riasztani attól, hogy Európába jöjjön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panamából is érkezik pénz a Mediaworksbe, mégis veszteséges

Panamából is érkezik pénz a Mediaworksbe, mégis veszteséges

Baj van a Microsoftnál, akadozik az Outlook

Baj van a Microsoftnál, akadozik az Outlook

Az új-zélandi miniszterelnök beismerte, hogy régebben füvezett

Az új-zélandi miniszterelnök beismerte, hogy régebben füvezett