szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakemberek szerint mostanra exponenciális ütemben nőhet az új fertőzöttek száma.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az ötfokozatú skálán eddigi hármasról négyesre, azaz magas szintre emelte hétfőn a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot. Azt követően döntöttek így, hogy az Egyesült Királyság négy nemzetének, Angliának, Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak a tiszti főorvosai közös indítványban tettek erre javaslatot.

A tiszti főorvosok indoklása szerint jóllehet egy ideig alacsony volt a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma,

az esetszám most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben.

A májusban bevezetett ötfokozatú járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a COVID-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála legmagasabb, ötödik – vörös – riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelezne, amelyben érdemi kockázattá válna, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

A készenléti rendszer májusi meghonosítása után a brit kormány a negyedik szintet léptette életbe, de ezt június 19-én mérsékelte. A tiszti főorvosok akkori helyzetértékelése szerint ugyanis abban az időszakban mind a négy országrészben folyamatosan csökkent az esetek száma.

A hétfőig érvényben volt harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint a koronavírus továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése.

A fertőzöttek számának jelenlegi újbóli gyorsulása miatt azonban ismét napirendre került a szigorítás. Nem sokkal a bejelentés előtt Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta:

ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt, egy hónappal később pedig napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

Boris Johnson miniszterelnök keddre összehívja a kormány különleges helyzetekkor összeülő tanácskozó testületét (COBRA), és utána valószínűleg lépéseket jelent be a járvány megfékezésére.

Kormányzati forrásoktól származó brit médiaértesülések szerint a lehetséges intézkedések között szerepel egy kéthetes országos „minizárlat” elrendelése is. Ennek intézkedései közé tartozna a nem egy háztartásban élők csoportos összejöveteleinek időleges megtiltása, illetve egyes vendéglátóhelyek bezárása vagy nyitvatartási idejük korlátozása.

Johnson azonban az elmúlt napokban többször jelezte: nincs szándékában a márciusihoz hasonló, országos kiterjedésű teljes zárlat újbóli elrendelése, mert a brit gazdaság ezt nem viselné el.

A március végén elrendelt – azóta jórészt feloldott vagy jelentősen enyhített – széles körű országos korlátozások nyomán az idei második negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta