szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ha nem lépnek, naponta 49 ezer új eset is lehet egy kormányzati modellszámítás szerint.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Jelentsd fel a szomszédot, ha nem tartja be a karantént! – erre buzdítja honfitársait Matt Hancock, Nagy-Britannia egészségügyi minisztere. Ha nem szigorítunk, akkor éppoly sok halott lesz, mint tavasszal – figyelmeztet a közlekedési miniszter.

3899 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az Egyesült Királyságban vasárnap. A kormány attól tart, hogy a járvány újraindul, nem is akárhogy: Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója és Chris Whitty angliai tiszti főorvos – aki e minőségében a kormány egészségügyi főtanácsosa – hétfőn arról beszélt: ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt az új koronavírussal.

Ez viszont új kijárási korlátozáshoz vezethet, amit nem engedhet meg magának a brit gazdaság – hangsúlyozza Boris Johnson miniszterelnök, aki maga is átesett a járványon, és azóta a munkaképessége és a népszerűsége nem a régi. A tudósok véleménye és a friss fertőzési statisztikák alapján Boris Johnson valamikor a hét közepén áll elő új tervvel a járvány kezeléséről. Sokan nem felejtik el a miniszterelnöknek, hogy sokáig elviccelte a Covid-19 vírusának veszélyességét, és emiatt Nagy Britanniában követelte eddig a legtöbb halottat a járvány Európában.

Szigorítás jöhet

Fordulóponton vagyunk – közölte az egészségügyi miniszter, aki szerint, ha az emberek nem tartják be a szabályokat, akkor elkerülhetetlen a szigorítás. Matt Hancock egészségügyi miniszter ezért azt javasolta honfitársainak a BBC-ben, hogy jelezzék a hatóságoknak, ha a környezetükben valaki nem tartja be a karantént! Nem épp brit hagyomány a szomszédok feljelentgetése, de az alternatíva: az elzárás még rosszabb lehetőség! Márpedig az egészségügyi miniszter ezzel is megfenyegette honfitársait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Őrizetbe vették az anyját és nevelőapját halálra késelő budapesti férfit

Őrizetbe vették az anyját és nevelőapját halálra késelő budapesti férfit