szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak néhány száz ember volt jelen az eseményen.

Letette a hivatali esküt a vitatott körülmények között újraválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán Minszkben – közölte a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A jelentés szerint a ceremóniát néhány száz ember jelenlétében a Függetlenség Palotájában rendezték meg.

Az eskütételt nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban.

Az elnöknek a választás után két hónapon belül kell letennie az esküt, vagyis október 9-ig kellett volna megrendezni az eseményt. Lukasenka jelenlegi mandátuma november 5-én jár le.

A beiktatás előtt a Twitteren újságírók arról számoltak be, hogy a fél belvárost lezárták, az utcák üresek. Pavel Latushko ellenzéki politikus a Reutersnek azt mondta, hogy a ceremónia olyan volt, mint egy titkos „tolvajtalálkozó”.

A német szövetségi kormány bejelentette, hogy nem ismeri el Aljakszandr Lukasenkát Fehéroroszország elnökének. Steffen Seibert kormányszóvivő kifejtette, hogy a fehéroroszországi választás nem volt sem tisztességes, sem szabad, és semmiben nem felelt meg a demokratikus követelményeknek, ezért Aljakszandr Lukasenka nem hivatkozhat arra, hogy demokratikus úton szerzett felhatalmazással tölti be hazája államfői tisztségét.

Belaruszban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok közel 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok egy időben könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Fehéroroszországban folytatódnak az augusztus 9-ei elnökválasztás miatti tömegtüntetések, vasárnap is több tízezren vonultak fel Minszkben és más városokban, hogy követeljék Aljakszandr Lukasenka államfő távozását. Szombaton is volt tüntetés, akkor a tiltakozó asszonyok közül több százat őrizetbe vettek, elvittek egy 73 dédnagymamát, Nyina Bahinszkaját is.

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek