szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Karanténba vonult mindhárom balti ország külügyminisztere és Szvjatlana Cinahouszkaja, a fehérorosz ellenzék vezetője is, miután találkozott Anze Logar szlovén külügyminiszterrel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. - jelentették szombaton hírügynökségek.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Logar keddtől csütörtökig Észtországban, Lettországban és Litvániában járt, ahol hivatali kollégáival tárgyalt. Szerdán tárgyal a vilniusi száműzetésben élő Cihanouszkajával is. Logaron pénteken rutinszerűen elvégezték a koronavírus-tesztet, amely pozitívnak bizonyult. Noha a 44 éves politikus nem mutat tüneteket, tíz napot házi elszigeteltségben kell töltenie, és közvetlen munkatársait is erre kötelezték.

Szombaton vált ismertté, hogy mindhárom balti ország külügyminiszterének, Urmas Reinsalu észt, Edgars Rinkevics lett és Linas Linkevicius litván külügyminiszternek, illetve Cihanouszkajának is karanténba kellett vonulnia, miután mindhárman tárgyaltak Logarral.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatosan emlékeztetnek arra, hogy Cihanouszkaja a minap bejelentette, amennyiben vasárnapig a fehérorosz hatóságok nem teljesítik az ellenzék követeléseit, és nem mond le Aljakszandr Lukasenka államfő, akkor másnap, vagyis hétfőn az ellenzék hívei sztrájkba lépnek a gyárakban, elkezdik lezárni az utakat, és nem fognak vásárolni állami boltokban.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések augusztus 9-én tartott elnökválasztások óta, amelyeket a hivatalos eredmények szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyert. Cihanouszkaja 10,1 százaléknyi voksot kapott, de sem ő, sem a Nyugat nem ismeri el a hivatalos eredményeket, és választási csalással vádolja Lukasenkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak