szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák belügyminiszter szerint a támadók egyike, akit a hatóságok lelőttek, az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. A terrortámadásnak már négy civil áldozata van a kedd reggeli hírek szerint.

Összehangolt terrorakciónak tűnik az a támadás, amelyet Bécs belvárosában követtek el fegyveresek hétfőn este 8 körül. A támadók legalább hat helyszínen lövöldöztek, az osztrák sajtó szerint gyakorlatilag mindenkire. Az elkövetők sorozatlövő fegyvert használtak.

A rendőrség kedd hajnali tájékoztatóján elhangzott: a támadásnak három civil áldozata van, ők mind járókelők voltak. Később egy másik sérült is elhunyt, ezzel négyre nőtt a halálos áldozatok száma. Rajtuk kívül 15-en sérültek meg, többen súlyosan. A sebesültek közt van a bécsi rendőrség egy tagja is. A sérültek száma azért ilyen magas, mert a támadás estéjén sokan voltak bárokban, éttermekben, mivel keddtől Ausztriában is szigorító intézkedések lépnek életbe a koronavírus-járvány miatt. Bécsben hétfő este kimondottan jó idő volt, többen a teraszokon fogyasztották rendelésüket.

A Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivőjének kedd délelőtti tájékoztatása szerint a támadás sebesültjeit kórházakban ápolják. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel. Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket szereztek. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak, mondta az illetékes. A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A hatóságok az egyik támadót még hétfő este ártalmatlanították (lelőtték). Őróla azt tudni az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer szerint, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, a támadáskor pedig robbanóövnek látszó tárgy is volt nála. Erről utóbb kiderült, hogy csak megtévesztésként viselte azt.

Az eset miatt a Facebook aktiválta az úgynevezett biztonsági funkcióját.

©

A támadó nevét és korát még nem közölték, csak azt, hogy férfi. Egy másik gyanúsított lakását átkutatták a hatóságok. Azt viszont nem tudni, találtak-e valamit a hatóságok, és ha igen, mit. Az osztrák rendőrség jelenleg is gyűjti az információkat, ennek során 20 ezer videofelvételt néznek át. A videókat a lakosság rögzítette. Egyelőre azonban az is tisztázásra vár, hogy a támadást pontosan hányan követték el. A hatóságok úgy vélik, hogy a merényletnek több elkövetője van. Az osztrák sajtó három érintettről ír.

A rendőrség ismét arra kérte a lakosságot, hogy maradjon otthon, a gyerekeknek nem kell iskolába menniük. A közintézmények védelmét megerősítették. Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

Az osztrák rendőrség saját Twitter-csatornáján folyamatosan tájékoztat a merénylet részleteiről. Az egyik bejegyzésüket, melyben a hatósági erők mozgósításáról írtak, egy felhasználó úgy kommentálta, "Allahra esküszöm, ez még semmi, amit most láttatok". Az illető fiókját azóta felfüggesztette a mikroblog.

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van. A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!