szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem négy héttel a választás napja után megszületett a hivatalos eredmény.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Hitelesítette Joe Biden győzelmét Arizonában az elnökválasztáson az állam választási hivatalának vezetője. Katie Hobbs ezzel a tagállam mind a 11 elektori szavazatát a demokrata párti jelölt (pontosabban már megválasztott elnök) és alelnöke, Kamala Harris támogatására hagyta jóvá – adta hírül a CNN.

Biden 10 457 vokssal kapott többet, mint a hivatalban lévő elnök, Donald Trump.

A hitelesítés általában csak formalitás, ez alkalommal azonban Trump választási csalásra hivatkozva több államban is megpróbálta blokkolni annak folyamatát abban reménykedve, hogy lesz, ahol sikerül megfordítania az eredményt.

Hobbs egyúttal hitelesítette a szenátorválasztás eredményét is: az államot eddig képviselő republikánus Martha McSallyt a demokrata Mark Kelly váltja majd.

A választási hivatal vezetője szerint a voksolás a közelmúlt egyik legbiztonságosabbja volt ellenére azoknak az alaptalan vádaknak, amelyek ennek ellenkezőjéről szólnak.

A hitelesítés aktusát figyelemmel követte Doug Ducey kormányzó, Mark Brnovich államügyész és Robert Brutinel, az arizonai legfelsőbb bíróság vezető bírája, mindhárman republikánusok. Ducey aztán maga is arról beszélt, hogy elégedett azzal, ahogy az állam választási rendszere teljesített, és jelezte, hogy minél előbb aláírja a szükséges dokumentumokat ahhoz, hogy Kelly hivatalba léphessen.

Kelly győzelmével a republikánusok többsége 52-48-ra csökken az amerikai szenátusban.

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Nem lesz elnéző a jogállamisági problémákkal szemben az új amerikai kormány, de a szövetségesi viszonyon nem fog lényegesen változtatni Joe Biden elnöksége. Orbán Viktornak arra viszont fel kell készülnie, hogy a magyar helyzetet jól ismerő politikusok kerülnek a Fehér Házba: egyre biztosabb, hogy a félig magyar Antony Blinken lesz a külügyminiszter, Kamala Harris alelnök pedig két volt budapesti nagykövettel is jóban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot