szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanácskozás megszakadt, amikor bejelentették, hogy Luciana Lamorgese tesztje pozitív lett.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megfertőződött Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, pozitív tesztjét a hétfői kormányülésen jelentették be, így a tanácskozás megszakadt. A belügyminiszterhez legközelebb ülő külügyminiszter Luigi Di Maio, valamint az igazságügyi tárcát vezető Alfonso Bonafede - mindketten az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusai - tíz napos karanténba vonult.

A gazdasági helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról döntöttek volna ma a kormányülésen.

Olaszországban az elmúlt nap alatt 13 720 új fertőzöttet szűrtek ki. A vasárnapi 19 ezerhez képest ez jóval kevesebb, de 52 ezerrel kevesebb tesztet végeztek. A pozitív tesztek aránya enyhén növekedett, és ismét túllépte a tizenkét százalékot. Az aktív fertőzöttek száma 748 ezerre süllyedt, és fokozatosan csökken a kórházban kezeltek száma, amely jelenleg valamivel több mint 30 ezer.

Az elmúlt 24 órában 528 beteg halt meg a korábbi 564 után. A halottak száma december 3-tól napról napra csökken, de számuk már elérte a 60 606-t.

Walter Ricciardi egészségügyi szakértő, a római kormány tanácsadója szerint a csökkenő számok ellenére Olaszország "a második járványhullám tetőzését éli át, és a neheze decemberben és januárban várható".

Abruzzo tartomány önálló döntéssel hétfőtől kilépett a vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes zónából. Így egyetlen tartomány sem tartozik már vörös színű besorolásba.

Közepesen veszélyes, narancssárga régiónak számít Lombardia, Piemont, Calabria, Toszkána, Abruzzo, Basilicata, Calabria, Valle d'Aosta és Bolzano térsége. Ezeknek a tartományoknak a határa le van zárva.

A legenyhébb korlátozások érvényesek a sárga övezetekben: Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Marche, Puglia, Umbria, Lazio, Liguria, Molise, Szardínia, Szicília tartományban és Trento területén. A sárga térségek között nem tiltott a mozgás, de december 21. és január 6. között a régiók közötti utazás tilos lesz az egész országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát