szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyfokú bizalmatlanság övezi az orosz vakcinát Oroszországban is. Főleg a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak az egészségügyben dolgozók, akik – ha tehetnék – visszautasítanák a vakcinát.

Múlt héten rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a tömeges oltást Oroszországban, de a Szputnyik V jelű orosz vakcinát már korábban elkezdték beadni az egészségügyben dolgozóknak. A Moscow Times 12 moszkvai egészségügyi dolgozóval készített interjút, ez alapján pedig az oltást övező nagy fokú bizalmatlanságról írnak.

Sokan annak ellenére is vonakodnak beadatni maguknak a vakcinát, hogy munkahelyüket is elveszthetik: több intézmény vezetősége ugyanis kötelezővé tette a védőoltást. Egy 23 éves orvostanhallgató például arról nyilatkozott a lapnak, hogy ha tudna, akkor nemet mondana a Szputnyik V-re. Egy sebész szintén arról nyilatkozott: felülről erőltetik rájuk az oltást.

Idéznek egy augusztusi, több mint 3000 orvos részvételével készült felmérést is. A megkérdezettek közül

  • 52 százalék elutasítja az oltást; és
  • csak 24,5 százalék fogadja azt el egyértelműen.

Betegeinek, kollégáinak és ismerőseinek még kevesebb, már csak 20 százalék javasolná a vakcinát. A megkérdezettek kétharmada az elérhető információk hiányával magyarázta a bizalmatlanságát, közel felük pedig a rendkívül gyors fejlesztéssel. Hasonló eredményt hozott egy másik, szeptemberi felmérés: akkor

a válaszadó orvosok és egészségügyi dolgozók mindössze 24 százaléka mondta, hogy elfogadná az oltást.

A Szputnyik V vakcinát Magyarországon is vizsgálják, magyarok a klinikai tesztelésében is részt vehetnek – erről Kásler Miklós hétfőn beszélt. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a "nagyvonalúan felkínált" lehetőséggel élve három–ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel tízmilliárd forint kiskereskedelmi adót fizetett be a Tesco Magyarországon egy év alatt

Közel tízmilliárd forint kiskereskedelmi adót fizetett be a Tesco Magyarországon egy év alatt

Meghosszabbították a Covid-osztályon késelő férfi letartóztatását

Meghosszabbították a Covid-osztályon késelő férfi letartóztatását

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt